.

.

czwartek, 21 czerwca 2012

Makaron w sosie śmietanowym z papryka, cukinią,kurczakiem i serem włoskim

Makaron wiedzie prym w mojej studenckiej kuchni. Mieszkając samemu i gotując tylko dla siebie podaje go na miliony różnych sposobów. Ten przepis jest kolejnym z tych, że zostało trochę tego, trochę tego no i mamy obiad. Mi smak odpowiada jak najbardziej, może komuś też zasmakuje:)



Skład: (na 2 porcje)
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • pół dużej zielonej papryki
  • niecała połówka cukinii
  • 4 plastry sera włoskiego (swój kupiłam w Lidlu w całości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 śmietana 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Pół opakowania makaronu świderki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w paski a paprykę i kurczaka w kosteczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę, po chwili dodajemy kurczaka i cukinię. Obsypujemy całość solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż papryka zmięknie a kurczak się zarumieni. Dodajemy śmietanę, majonez i zioła prowansalskie. Na sam koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser.
Ja na patelnię dorzucam jeszcze makaron by wszystko dokładnie się zmieszało. 


Smacznego:) 


Pikantne klopsiki z zielonej soczewicy z papryką

Soczewica - do niedawna produkt nieznany, nie wzbudzający zainteresowania. Po tym jak w katowickim Ośle (knajpa wegetariańska - wszystkim polecam) zasmakowałam zapiekanki gdzie soczewica była głównym składnikiem, stwierdziłam, że czas na coś nowego. I tak po dłuższych poszukiwaniach trafiłam na przepis na klopsiki z soczewicy. Przepis który znalazłam (można sprawdzić tutaj) nie do końca mi pasował, więc stwierdziłam, że zaryzykuję i stworze coś sama.


Skład: (na ok. 15-20 małych klopsików)

  • 25 dag zielonej soczewicy 
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku 
  • sól, pieprz
  • 1-1,5 łyżki mąki 
Sos:
  • 1 jogurt grecki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
  • szczypta czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka majonezu


Sposób przygotowania: 
Soczewicę zalać 0,75l wody i gotować pod przykryciem. Osączyć starannie na sitku i poczekać aż wystygnie. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Do robota kuchennego/blendera wrzucić soczewicę, cebulę, paprykę. Doprawić chilli, solą i pieprzem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę dokładnie wymieszać. Z masy formujemy około 20 małych klopsików i podsmażamy je na patelni aż przyjmą złoto-brązowy kolor. 

Ja do klopsików podałam młode ziemniaki z masłem i sosem jogurtowo-ziołowym, a zamiast sałatki pomidora. 

Smacznego!:)