.

.

środa, 5 września 2012

Szwedzka sałatka z kurkami, bekonem, śliwkami i niebieskim pleśniowym serem

Genialna kompozycja smaków, przepis który wykorzystam jeszcze nie raz.
Sałatka była jedną z wielu propozycji dla gości na urodzinowym stole. Ku mojemu zdziwieniu, znikła najszybciej i smakowała nawet najbardziej wybrednym:)
Intensywny smak sera, przełamany słodyczą śliwek, wszystko skroplone sosem balsamicznym. I jeszcze do tego te kurki! Pyszności, polecam spróbować i przy okazji zaskoczyć znajomych/bliskich taką kompozycją, bo takich sałatek na co dzień się nie jada!



Składniki: (na 4 porcje)
  • 200-300g oczyszczonych kurek
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 200g chudego bekonu lub boczku 
  • 100-150g sera z niebieską pleśnią 
  • mix sałat (kupiony albo wykonany samemu)
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 - 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania: 
Najpierw sos, bo najłatwiejszy. Wszystko wlewamy do szklanki, mieszamy i odkładamy na bok. 
Teraz konkrety. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na chrupko, wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz i odkładamy na bok. Na pozostałym tłuszczu (jeśli jest go mało dolewamy 1-2 łyżki oliwy) smażymy kurki, doprawiając solą i pieprzem.Ja osobiście musiałam zmienić patelnię na większą stąd na zdjęciach boczek i kurki osobno. W czasie gdy kurki się smażą, obieramy sałatę, płuczemy, suszymy i wkładamy do dużej misy na dno. Śliwki kroimy w paseczki, a ser kruszymy na małe kawałeczki. Gdy kurki będą już gotowe zaczynamy układanie. Na sałatę nakładamy kurki i śliwki, posypujemy wszystko serem i skraplamy sosem. 

Całość można podawać z grzankami z grilla lub grillowanymi płatami tortilli. 

Smacznego!:)