.

.

niedziela, 4 maja 2014

Camembert na ciepło z szynką prosciutto

Każdą wizytę gości staram się wykorzystać jako szansę na mini kuchenne eksperymenty i tak też zrobiłam tym razem. Postawiłam na ser camembert który w wersji na ciepło lubię bardzo - klasycznie w panierce,  podgrzany na patelni z żurawiną lub tak jak tutaj - w cieście francuskim. 
Na wczorajszy wieczór znalazłam przepis na camemberta z szynką prosciutto. 

W oryginale jest on podawany z gałązką rozmarynu, jednak ja zastąpiłam go oregano.
Postanowiłam również na zmianę w kwestii wielkości, gdyż kupiłam 2 bardzo duże serki (250g) i po prostu podzieliłam je na pół.
Obawiałam się nieco trochę o to czy danie nie będzie za słone, jednak dzięki czosnkowi i oregano smak został wyrównany. 

Składniki: (na 4 porcje)
  • 2 składniki camembert (250g) lub 4 po 125g
  • 8 plastrów szynki prosciutto (po 2 na serek)
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
Sposób przygotowania: 
Jeśli używamy dużych serków to przecinamy je na pół, układamy pokrojony w cienkie plastry czosnek i obsypujemy oregano. 
W przypadku użycia 4 mniejszych serków, nacinamy je i w nacięcia wkładamy również pokrojony czosnek i obsypujemy oregano. 

Następnie okładamy serek szynką prosciutto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopi, nastawionego na górną grzałkę, na około 20 minut.


Gotowy można zaserwować jako przystawkę albo danie główne np.  z grzankami i zieloną sałatą.
Smacznego!

Indyk otulony szynką serrano

Będąc w Polsce nie mogłam pohamować się od przetestowania jednego z przepisów na moich rodzicach. A że indyka lubią bardzo - dostałam wolną rękę w kwestii tego jak go przyrządzę.
Początkowo chciałam zrobić go ze śliwką i szynką prosciutto, ale z powodu zakupowej pomyłki rodziców, jak się później okazało szczęśliwej i inspirującej, musiałam wymyślić coś z serrano. Tak więc z pomocą ukochanego internetu trafiłam na ten oto przepis. 


Jest on łatwy do wykonania i poza pilnowaniem czasu w piekarniku nie wymaga szczególnych nadprzyrodzonych kuchennych umiejętności. W efekcie otrzymujemy pyszną pierś z indyka, przesiąkniętą smakiem szynki serrano oraz delikatnym lubczykiem. 

Składniki: (na 4-5 porcji)
  • 1kg piersi z indyka
  • 1 opakowanie szynki serrano (moja była z biedronki)
  • lubczyk 
  • sól, pieprz
  • 2-3 jabłka
  • brązowy cukier
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania: 
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy olejem z pestek winogron, a piekarnik nastawiamy na 200stopni na grzałkę góra/dół. Pierś dzielimy na mniejsze części. Oprószamy dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i lubczykiem.

Zawijamy w szynkę i wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.

 Następnie kroimy jabłka w ćwiartki, obsypujemy brązowym cukrem i układamy wokół mięsa.

Całość pieczemy w piekarniku ok. 20-30 minut. Koniecznie trzeba sprawdzać miękkość indyka, gdyż nie może być ani za twardy ani przesuszony.
Ja do ziemniaka przygotowałam świeże ziemniaczki z masłem ugotowane w całości, oraz klasyk mojej mamy - sałatę masłowa z domowym sosem vinaigrette
.

Smacznego!