.

.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Naleśniki z kremem z białej czekolady, migdałami i Baileys'em

Słodkość nad słodkościami!
Ale czego się nie robi aby zadowolić swojego łasucha?!

Tym razem postanowiłam zrobić mix ulubionych składników mojego chłopaka i podać je z cienkimi naleśnikami. Bomba kaloryczna i radość gwarantowana!
Jednak aby nie było za słodko, postanowiłam roztopić białą czekoladę i zmieszać ją z białym serkiem śniadaniowym. Takie nadzienie nie zdominowało smakiem naleśników, oraz pozwoliło na dokończenie porcji, bez wcześniejszego przesłodzenia organizmu. ;) 
Migdały również działają na zniwelowanie (chociaż ociupinkę) ilości kalorii,a dodają chrupkości i lekkiej goryczy całemu daniu.


Składniki: (na 1 porcję)

  • 2 naleśniki
  • 100g twarożku już ze śmietaną
  • 50g białej czekolady
  • 50ml Baileysa
  • garść płatków migdałów 



Sposób przygotowania: 
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gdy się roztopi, zmieszać z serkiem. Na ciepłym naleśniku rozsmarować nadzienie, obsypać migdałami. Złożyć w trójkąty. Oblać Baileys'em, udekorować migdałami.




Smacznego!

Tagliatelle z domowym szpinakowym pesto i krewetkami tygrysimi.

Przedświąteczne opróżnianie lodówki pobudza kreatywność. Tym razem pobudziła na szpinakowe pesto po mojemu. Mocno aromatyczne, z dużą ilością orzechów i mało słone.

Połączyłam je z makaronem tagliatelle oraz krewetkami tygrysimi podsmażonymi z czosnkiem i chilli. Pikantne uzupełnienie dla delikatnych smaków.


Składniki: 
 Pesto: (na mały, ok. 150ml słoiczek)
  • 15g bazylii
  • 200g liści szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść orzechów laskowych
  • Garść pistacji
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sera drobno startego Grand Padano 
  • Oliwa (na oko 4 łyżki)
  • Szczypta soli


Reszta:
  • 2 pęczki makaronu tagliatelle
  • 200g krewetek tygrysich
  • 1 duży ząbek czosnku
  •  1/4 suszonej  papryczki chilli (ja mam papryczki wyhodowane w domu, są dość spore - jedna ok 8-10cm i bardzo ostre)
Sposób przygotowania:
Pesto: Liście szpinaku i bazylii szatkuję, czosnek przeciskam przez praskę, orzechy kruszę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.


Makaron: gotuję wg wskazówek na opakowaniu. 
Krewetki: Krewetki kupiłam już gotowane, więc obrałam tylko ogony z pancerza. Na patelni rozgrzewam olej z poszatkowanym czosnkiem i chilli. Wrzucam krewetki i podsmażam na złoto z każdej strony.
Gdy już będą gotowe, przekładam je na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Na patelnię wrzucam odcedzony makaron oraz 2-3 łyżki pesto. lekko podsmażam. Makaron przekładam na talerz, na górę układam krewetki i voila - gotowe! 
Smacznego!! 

Pieczone bataty z tymiankiem podane z kurczakiem w cieście naleśnikowym.

Naleśnikowych głodomorów w domu zbyt mało by zrobić ich więcej niż 6, tak więc z pozostałości naleśnikowego ciasta postanowiłam zrobić smażone w głębokim oleju kawałki piersi kurczaka. Już wcześniej chciałam tego spróbować, a teraz nadarzyła się okazja. Ta okazja była też szansą na to aby pierwszy raz w życiu spróbować słodkich ziemniaków, znanych również jako bataty.

Wrażenia?
Bataty - pycha! Od razu polecam aby kroić je cienkie kawałki, bo ja niestety pokroiłam na grubsze i konsystencją przypominały bardziej rozgotowane - prawdopodobnie to z powodu braku termoobiegu w piekarniku. Podpiekłam je z tymiankiem i solą morską.
Kurczak - PYCHA do potęgi! Sam zapach i smak tej naleśnikowej panierki już powoduje natłok śliny. Wskazówki: Jeśli masz frytkownicę w domu - zalecam jej użycie, gdyż da to 100% pewność, ze przy większych kawałkach mięsa nie zostanie ono lekko surowe w środku.


Składniki: (2 porcje)
  • 1 duży batat
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 200g jedna)
  • świeży bądź suszony tymianek
  • sól morska
  • przyprawa indyjska tikki masala (moja z lidla)
  • ciasto naleśnikowe - ja zawsze korzystam z przepisu znalezionego na kwestiasmaku.com - KLIK!
  • oregano
  • olej
  • oliwa
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewam do temp. 200st, grzałka góra-dół. Na blaszy wyłożonej sreberkiem układamy wcześniej umyty, pokrojony w 'cienkie frytki' bataty. Obsypać solą morską oraz tymiankiem, a każdy ziemniak posmarować oliwą. Piec w piekarniku ok 30 min.


Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki - ja pokroiłam w paski. Zasypać przyprawą indyjską, włożyć do lodówki na pół godziny. Do masy naleśnikowe dodać suszone zioła (ja dodałam oregano). Po upływie 30 min kurczaka w lodówce zalać ciastem naleśnikowym i całość zostawić w lodówce na dodatkowe 20-30 min. W wysokim garnku rozgrzać olej (dość sporo tak aby zakryta włożone do niego mięso). Mięso smażyć tak długo aż naleśnikowa panierka nabierze brązowego koloru. Ja dla pewności czy kurczak w środku jest gotowy, włożyłam to na 5 min do piekarnika nagrzanego do 100st.


Smacznego!!:):)

niedziela, 7 grudnia 2014

Pstrąg z czosnkiem i tymiankiem

Niedziela z pstrągiem.
Ryba bardzo przyjazna, niewymagająca i prosta w przygotowaniu. Ja postanowiłam przygotować ją w najbardziej popularny sposób, czyli czosnek + zioła, czyli  w moim wydaniu tymianek. 


20 minut w piekarniku i rybka gotowa. Przesączona zapachami przypraw, rozpływała się w ustach. Jako dodatek postawiłam na domowe frytki, gdyż szczerze nie cierpię gotowych, dostępnych w każdym markecie. Z resztą po co, skoro wystarczy oliwa, trochę ziół i sól, a chrupiące i zdecydowanie zdrowsze frytki mamy po 30 minutach na stole. 
 
Składniki: (na dwie porcje)
  • 2 pstrągi
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska
  • masło
Frytki:
  • 4 ziemniaki 
  • sól morska
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • oliwa

Sposób przygotowania:  
Ja rybę przygotowałam sobie już dzień wcześniej - co właściwie nie jest konieczne, ale jeśli dysponujecie czasem - polecam. 
Pstrąga zakupiłam już naciętego i wypatroszonego. Na dużym kawałku folii (tak żeby końce ryby nie wystawały z obu stron) ułożyłam dwa cienkie plastry masła. Na masło ułożyłam rybę, którą w środku oprószyłam solą morską, dodałam 1 gałązkę (całkiem sporą) tymianku, czosnek pokrojony w plastry (dokładnie na 3 części) oraz masło. 

Górę ryby również posypałam solą i suszonym tymiankiem. Całość zawinęłam i włożyłam do lodówki na całą noc. Ważnym jest aby ryba była dobrze zawinięta, by podczas pieczenia masło nie wypłynęło ze środka.

Dziś, obiad zaczęłam przygotowywać od frytek. Piekarnik nastawiłam na temp. 225stopni, grzałka góra dół. W tym czasie ziemniaki umyłam, pokroiłam na cienkie frytki (razem ze skórką), ułożyłam na przygotowanej blaszy z papierem do pieczenia, oprószyłam wyżej wymienionymi przyprawami i oblałam oliwą. 


Włożyłam do piekarnika, który dopiero dochodził do swojej temperatury. Po ok. 5-7 minutach, do piekarnika włożyłam również rybę. Frytki były na górze, ryba na dole, dzięki czemu frytki nie spiekły się mocno od dołu. Całość trzymałam w piekarniku 20 min. Po tym czasie ryba powinna być miękka, a frytki ładnie przypieczone. Jednak jeśli ktoś nie lubi mocno spieczonych, polecam wyciągnąć je nieco szybciej. 
Większość ryb smakuje jeszcze lepiej z kilkoma kroplami soku z cytryny, więc i mojemu pstrągowi jej nie poskąpiłam.  Zamiast sałatki zaserwowałam miseczkę świeżych pomidorków koktajlowych. 



Smacznego!

sobota, 6 grudnia 2014

Zupa miso z tofu i świeżym szpinakiem

Kolejny wegański przepis gości na mym blogu. Tym razem inspiracje zaczerpnięte z kuchni japońskiej, czyli zupa miso z tofu i młodym szpinakiem w roli głównej.
 Zupa rozgrzewająca, super sycąca i bardzo łatwa do przygotowania. 



Składniki:
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • Garść grzybów mun
  • Garść świeżego szpinaku
  • Makaron chiński (mogą być zwykłe noodle ala do ekspresowych zupek chińskich bądź makaron ryżowy)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
  • Suszona/świeża siekana papryczka chilli - ja dodałam pół łyżeczki
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • Kilka różyczek brokułu
  • Sezam do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego bulionu dodaję marchewkę, pastę miso, chilli, imbir i trawę cytrynową. W tym czasie grzyby zalewam gorącą wodą aby zmiękły oraz  przygotowuje makaron wg przepisu na opakowaniu. Gdy marchewka zmięknie dodaje brokuły. Osobiście lubię gdy warzywa są lekko twarde i chrupiące. Następnie makaron odkładam do miseczek, do zupy dodaję grzyby i tofu pokrojone w kostkę. Całość przelewam do miseczek, dodaje pokrojony w paski szpinak, dekoruje sezamem, chilli i trawą cytrynową.


PS. Proporcje chilli, trawy cytrynowej i imbiru bardzoo na oko, więc podczas gotowania polecam smakować aby doprawić wedle własnych preferencji - ja osobiście lubię pikantnie i aromatycznie - więc dodałam ich więcej. 

Mojewypiek.com: Sernik na zimno z białą czekoladą oraz batonikiem Toblerone

Urodziny to zawsze dobra szansa na nowe wypieki, o ile sernik na zimno można takim nazwać. Ja z okazji urodzin postanowiłam solenizantowi w ramach prezentu pyszne ciasto przygotować. Pod "nóż" poszedł przepis ze strony mojewypieki.com, a konkretnie przepis na kremowy sernik z batonikiem Toblerone i białą czekoladą.



Przepis ten bardzo mnie zaintrygował gdyż nie wyobrażałam sobie jak możliwe jest aby zrobić całe ciasto bez pieczenia?! 
Jak się okazało można i jest to bajecznie proste!! Za pomocą miksera, wałka i małego garnuszka potrzebna jest raptem godzina. 


Zastosowałam się całkowicie do przepisu, który znajdziecie tu  -> KLIK<-. 

Ciasto po nocce w lodówce jest przyzwoicie ścięte, jednak z powodu mocno kremowej i delikatnej konsystencji wymusza konieczność automatycznego spożycia po wystawieniu na stół (co w gruncie rzeczy nie jest niczym złym:P). Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Spód z gorzkich ciastek, ubita śmietana bez cukru oraz biały serek równoważą słodkość czekolady. A rozkruszone tublerone przyjemnie kruszy się pod zębami.


Jedyna uwaga:
Niestety nie udało mi się znaleźć ciastek podanych w przepisie, dlatego użyłam zwykłych ciasteczek z płatków owsianych, do których dodałam gorzkie kakao. 

Smacznego!!