.

.

sobota, 26 stycznia 2013

Zapiekany camembert w cieście francuskim z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Zapiekany camembert w cieście francuskim z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami.
Pychota!




Składniki:

  • 2 serki camembert
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 8 czarnych oliwek
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 1 sos do sałatek knorr
  • olej/oliwa
  • ocet winny
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1/2 cebuli
Sposób przygotowania:

Oliwki kroimy w plasterki, pomidory w paski. Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na środku każdej połówki kładziemy serek. Na górę układamy oliwki, pomidory i oblewamy to łyżeczką zalewy z pomidorów. Całość zaklejamy w sakiewkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na 30 min. (grzałka góra - dół).









Sałatę kroimy w paski, a w miseczce/szklance rozrabiamy sos do sałatki według wskazówek na opakowaniu. Cebulkę siekamy w piórka i podsmażamy na oleju. 



Po wyciągnięciu zapieczonych serków z piekarnika, na talerzu układamy sałatę, cebulkę oraz oblewamy to kilkoma łyżeczkami sosu. Układamy serki, wokół oliwki i całość jeszcze oblewamy resztką sosu. 



 

Smacznego!:) 

1 komentarz:

  1. Po przekrojeniu wygląda pysznie! ;) Ja natomiast lubię filety z kurczaka w cieście francuskim. Na fileta kładę ser żółty, czasem ogórek lub pieczarki, doprawiam, ciasto na którym leży filet kroje na końcach w paski przez co ładnie je potem zaplatam jak warkocz, obejmując cały "farsz" ;)

    OdpowiedzUsuń