.

.

czwartek, 17 października 2013

Lazania bez makaronu, z grillowaną cukinią

Dzisiejszy pomysł na obiad zawdzięczam portalowi www.handimania.com, który zainspirował mnie do zrobienia lazanii bez makaronu (tu oryginalny przepis). Dodatkowym motywatorem była moja mama, która nie lubi lazanii ze względu na to, że z reguły bywa tłusta, ciężko strawna i niespecjalnie przepada za makaronem w takiej formie. Tak więc postanowiłam udowodnić jej (i sobie również), że lazania też może być lekka, nie ociekająca tłuszczem i nie powodująca ciężkości i niestrawności. 

Co ciekawe, podobnie jak w przypadku oryginalnego przepisu, a właściwie reakcji jego twórcy, po skonsumowaniu, stwierdzam, że ta wersja lazanii bardziej mi odpowiada i wcale nie tęsknie za makaronem! 


Składniki:


  • 450g - 500g mięsa mielonego 
  • ok. 500ml passaty z ziołami (może być również 400ml puszka pomidorów + 2-3 łyżki przecieru pomidorowego)
  • ok. 40dag żółtego sera (np, gouda)
  • 1,5 cukini
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano


Sposób przygotowania: 
Mięso razem z poszatkowaną cebulą oraz czosnkiem podsmażamy na patelni, doprawiając całość solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze szczyptę ostrej papryki i przyprawy do mięsa mielonego). Następnie, gdy już mięso nabierze odpowiedniej barwy dodajemy passatę, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku i wszystko podsmażamy przez kilka minut, mieszając co jakiś czas aż utworzy spójną całość. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Następnie smarujemy je oliwą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej, smażąc każdą stronę przez ok. 2 minuty. Ser ścieramy na tarce, i przed nami zostaje już tylko układanie kolejno składników naczyniu żaroodpornym. Ja robiłam 3 warstwową - a więc po kolei: zaczynamy od plastrów cukinii na samym dole, następnie farsz, starty ser, plastry cukinii, farsz, plastry cukinii, reszta sera i kilka listków pietruszki na samą górę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni, na 15-20minut. 

Smacznego! 








2 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką lazanię i robię ja bardzo podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka opcja bardzo mi odpowiada :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń