.

.

niedziela, 23 października 2016

Tarta z chorizo, oscypkiem, szpinakiem i suszoną żurawiną

Lubię gdy intuicja w kuchni mnie nie zawodzi i przepisy, które wymyślam na poczekaniu smakują wyśmienicie. Jak każdy kto w gotowaniu się lubuje, wie, że nie zawsze się to udaje ale gdy już się uda - duma, radość i satysfakcja z przepisu jest ogromna. Tak było właśnie z tym przepisem, który powstał w mojej głowie. Połączenie oscypka z pikantnym chorizo i słodką suszoną żurawiną sprawdziłam już pod postacią pierożków (które zapewne za jakiś czas tu wylądują) i byłam pewna, że te smaki świetnie się ze sobą komponują. Bardzo chciałam je zaserwować jako tartę jednak największym zmartwieniem dla mnie było to, co dam pod spód, aby tarta nie była po prostu ciastem z szynką i serem. I tak przyszedł mi do głowy pomysł aby na spód położyć quinoę ze świeżym szpinakiem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, gdyż wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły.
Składniki: 
  • gotowe ciasto francuskie bądź gotowe ciasto kruche 
  • 2 oscypki
  • 10 plastrów szynki chorizo
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 małe opakowanie młodego szpinaku
  • 1/2 szklanki quinoy (komosy ryżowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko 
  • sól, pieprz
  • oliwa
Sposób przygotowania:
  1. Oba ząbki czosnku drobno posiekać. 
  2. Quioę porządnie opłukać. W garnuszku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek. 
  3. Dodać komosę ryżową i podsmażyć razem ok. 2 - 3 minuty, często mieszając. 
  4. Podsmażoną quinoę zalać wodą, dodać soli i gotować według wskazówek na opakowaniu, aż wsiąknie całą wodę. 
  5. Na okrągłej blachy wyłożyć papier do pieczenia oraz ciasto. 
  6. Piekarnik nagrzać do 200st/ grzałkę góra - dół.
  7. Oscypek pokroić w plastry. 
  8. Gdy quinoa jest już gotowa, rozgrzewamy oliwę na większej patelni, dodajemy drugi, posiekany ząbek czosnku, naszą quinoę oraz szpinak. Wszystko podsmażamy razem ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Na ciasto wykładamy komosę ryżową ze szpinakiem i równomiernie rozprowadzamy.
  10. Następnie układamy plastry chorizo oraz oscypka. Pomiędzy chorizo i oscypka wciskamy suszoną żurawinę (jeśli będzie na wierzchu spali się) albo układamy ją na tarcie ok. 5 minut przed wyciągnięciem z piekarnika.
  11. Pozostałe rogi ciasta nakładamy do środka i smarujemy żółtkiem.
  12. Tartę pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz