.

.

środa, 12 grudnia 2012

Curry z dynią i kurczakiem

Curry z dynią i kurczakiem było moim małym wyzwaniem. Nie znałam smaku, konsystencji też nie do końca.  Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu/portalu kulinarnym kwestiasmaku.com. Oprócz curry zrobiłam szybką sałatkę z rukolą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. 



Oto oryginalny przepis na curry z dynią i kurczakiem. Ja napiszę tutaj swoją wersję z małymi modyfikacjami. Sami wybierzecie z którego przepisu skorzystacie w kuchni. 


Składniki: na (4-5 porcji)

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka 
  • około 300g dyni (ja robiłam na oko - dodałam połówkę ćwiarki)
  • 1 pomidor
  • brak chilli zastąpiłam chilli w proszku oraz kroplą tabasco
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce 
  • 125ml passaty, ktorą zrobiłam sama (poniżej podam składniki)
  • oliwa do smażenia

na passatę:

  • 1/2 puszki pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka przecieru pomidorowego

na marynatę: 

  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, drobno starte
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, oliwy i pasty curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.

Składniki do passaty blendujemy, następnie trzeba je zagotować i potem odstawić na chwilę aby ostygła.

Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, usunąć większość pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. 

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Dodać chilli w proszku i tabasco. Wszystko wyłożyć na talerz.
Do tego samego garnka wlać drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony. 
Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2 - 3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. 

Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 minuty. W międzyczasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
Do dyni dodać zebraną śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować przez około 8 - 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i gotować przez 3-5 minut.
Dodać świeże pomidory i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, odstawić z ognia i podawać z ugotowanym ryżem. 

Ciężko stosować się do ram czasowych - ja robię wszystko na oko. Przy pierwszy korzystaniu z przepisu stosowałam się do tych z kwestismaku.com. Wyszło pysznie!

Dodatkowo przygotwałam szybką sałatkę.

  • Składniki:
  • 200g rukoli
  • 6 czarnych oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebulki
  • sos vinegrette (można gotowy bądź według domowego przepisu)
Sposób przygotowania:
Oliwki kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki, cebulę w kosteczkę. Do miski wrzucamy rukolę, resztę składników i zalewamy vinegrettem 10 minut przed podaniem.




2 komentarze:

  1. Hej Gosia, co tu tak pusto? Sezon dyniowy już się skończył, mamy nowy rok a tu pusto! Dawaj mi tu przepisy prędko! (Gdanska)

    OdpowiedzUsuń
  2. Noo trochę się zapuściłam! od stycznia ruszę z nową dawką przepisów:)

    OdpowiedzUsuń