.

.

niedziela, 4 maja 2014

Indyk otulony szynką serrano

Będąc w Polsce nie mogłam pohamować się od przetestowania jednego z przepisów na moich rodzicach. A że indyka lubią bardzo - dostałam wolną rękę w kwestii tego jak go przyrządzę.
Początkowo chciałam zrobić go ze śliwką i szynką prosciutto, ale z powodu zakupowej pomyłki rodziców, jak się później okazało szczęśliwej i inspirującej, musiałam wymyślić coś z serrano. Tak więc z pomocą ukochanego internetu trafiłam na ten oto przepis. 


Jest on łatwy do wykonania i poza pilnowaniem czasu w piekarniku nie wymaga szczególnych nadprzyrodzonych kuchennych umiejętności. W efekcie otrzymujemy pyszną pierś z indyka, przesiąkniętą smakiem szynki serrano oraz delikatnym lubczykiem. 

Składniki: (na 4-5 porcji)
  • 1kg piersi z indyka
  • 1 opakowanie szynki serrano (moja była z biedronki)
  • lubczyk 
  • sól, pieprz
  • 2-3 jabłka
  • brązowy cukier
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania: 
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy olejem z pestek winogron, a piekarnik nastawiamy na 200stopni na grzałkę góra/dół. Pierś dzielimy na mniejsze części. Oprószamy dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i lubczykiem.

Zawijamy w szynkę i wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.

 Następnie kroimy jabłka w ćwiartki, obsypujemy brązowym cukrem i układamy wokół mięsa.

Całość pieczemy w piekarniku ok. 20-30 minut. Koniecznie trzeba sprawdzać miękkość indyka, gdyż nie może być ani za twardy ani przesuszony.
Ja do ziemniaka przygotowałam świeże ziemniaczki z masłem ugotowane w całości, oraz klasyk mojej mamy - sałatę masłowa z domowym sosem vinaigrette
.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz