.

.

niedziela, 4 maja 2014

Camembert na ciepło z szynką prosciutto

Każdą wizytę gości staram się wykorzystać jako szansę na mini kuchenne eksperymenty i tak też zrobiłam tym razem. Postawiłam na ser camembert który w wersji na ciepło lubię bardzo - klasycznie w panierce,  podgrzany na patelni z żurawiną lub tak jak tutaj - w cieście francuskim. 
Na wczorajszy wieczór znalazłam przepis na camemberta z szynką prosciutto. 

W oryginale jest on podawany z gałązką rozmarynu, jednak ja zastąpiłam go oregano.
Postanowiłam również na zmianę w kwestii wielkości, gdyż kupiłam 2 bardzo duże serki (250g) i po prostu podzieliłam je na pół.
Obawiałam się nieco trochę o to czy danie nie będzie za słone, jednak dzięki czosnkowi i oregano smak został wyrównany. 

Składniki: (na 4 porcje)
  • 2 składniki camembert (250g) lub 4 po 125g
  • 8 plastrów szynki prosciutto (po 2 na serek)
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
Sposób przygotowania: 
Jeśli używamy dużych serków to przecinamy je na pół, układamy pokrojony w cienkie plastry czosnek i obsypujemy oregano. 
W przypadku użycia 4 mniejszych serków, nacinamy je i w nacięcia wkładamy również pokrojony czosnek i obsypujemy oregano. 

Następnie okładamy serek szynką prosciutto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopi, nastawionego na górną grzałkę, na około 20 minut.


Gotowy można zaserwować jako przystawkę albo danie główne np.  z grzankami i zieloną sałatą.
Smacznego!

1 komentarz: