.

.

niedziela, 22 lutego 2015

Kartoffelnsuppe czyli ziemniaczany krem z boczkiem

 Ziemniaczana zupa to jeden z najpopularniejszych przysmaków szwajcarskich Alp. Gęsta, kremowa zupa odpowiednio rozgrzewa i napełnia brzuchy wszystkich fanatyków zimowych szaleństw. 


Prosta sama w sobie, jest super rozwiązaniem gdy nie ma się czasu na większe gotowanie. Właściwie ziemniaki i boczek robią wszystko, reszta to kwestia gustu. 
Ja starałam się odtworzyć zupę znaną z górskich stoków i o to co mi wyszło. 

 Składniki: (na 2 porcje)
  • 4-5 ziemniaków
  • 5 plastrów boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz
  • Koperek
  • 0.5l bulionu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozgniatamy lub miksujemy na gładką masę. Na patelni podsmażamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek i czosnek. Do ziemniaków dodajemy powoli  bulion (może być mniej niż 0,5 aby nie była za rzadka)  i mieszamy aby uzyskało jednolitą masę. Następnie dodajemy boczek z czosnkiem, doprawiamy i jeśli to konieczne dodajemy łyżkę śmietany. Przed podaniem przyozdabiamy koperkiem. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz