.

.

niedziela, 1 lutego 2015

Soczewica z marchewką i boczkiem

Pochłaniając przez całe życie ogromne ilości ziemniaków, makaronów i ryżu, postanowiłam poszukać nowych smaków. Po ciecierzycy, którą uwielbiam w postaci hummusu, czas spróbować soczewicy. Przez cały mój żywot miałam okazję spróbować ją tylko raz, więc tym razem przygotowałam ją sama.

I udało się. Znalazłam swój sposób na soczewicę. Połączyłam proste składniki i efekt był zadowalający, jednak dopiero zasmażka dopełniła wszystko! Smak i zapach smalcu nadał tej jakże nieatrakcyjnie wyglądającej potrawie odpowiedni aromat. 
Wszystkim polecam tę prostą potrawę jako danie główne bądź uzupełnienie do całego dania. 


Składniki:
  • 100g zielonej soczewicy
  • 50-100g boczku
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • szczypta curry, słodkiej papryki
  • pół małej papryczki chilli
  • przegotowana woda ( ok. 3 szklanki)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie


Zasmażka:
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej 

Sposób przygotowania: 
Soczewicę namoczyć przez godzinę w wodzie. 
Po upływie tego czasu na patelni podsmażyć boczek. Gdy trochę się stopi dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki i przeciśnięty czosnek.

Całość lekko podsmażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę i całość zalać przegotowaną wodą, tak aby lekko zakryła całość znajdującą się na patelni.

Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować ok. 20 min (ważne żeby woda wyparowała a soczewica i marchewka zmiękły). Po tym czasie doprawić wg uznania, jeszcze podlać wodą (ok. pół szklanki) i dusić 5-10 min. W tym czasie na drugiej patelni roztopić smalec i wymieszać z mąką. Ważne by mieszać energicznie, aby nie powstały gródki i cała mąka dokładnie się zmieszała.
Dodać zasmażkę do soczewicy i voila - gotowe!

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz