.

.

sobota, 5 września 2015

Tabbouleh, czyli libańska sałatka z kuskusem

Moja fascynacja kuchnią libańską od jakiegoś czasu zdecydowanie rośnie i rośnie. Odkąd hummus skradł moje serce, chętnie próbuję i przygotowuję potrawy powszechnie znane w tej części świata. Ostatnio do grona odkrytych potraw dołączyła sałatka z kuskusem i warzywami, znana pod nazwą Tabbouleh. 


Prostotę i łatwość przygotowania tej sałatki, można by porównać do naszej polskiej sałatki ziemniaczano-warzywnej. Tak to sobie wyobrażam. 
Sałatka jest szczególnie popularna latem, gdyż jest lekkostrawna i, o ile można tak powiedzieć o sałatce, orzeźwiająca (to za sprawą mięty) i łatwa do zabrania ze sobą na piknik/plażę/do pracy. 

Poniżej podzielę się z wami moją wizją na Tabbouleh. Wszystkie składniki to te, które akurat były pod ręką, a ilość przeznaczona jest dla jednej osoby.

Składniki:
  • 3 łyżki kuskusu przygotowane według przepisu na podanego opakowaniu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • Pół żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Mała garść pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 10 listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny (ja wyciskałam na oko, polecam dodać najpierw 1 łyżeczkę)
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól 
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki na małe kawałki. Posiekać pietruszkę i miętę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać i wcinać!

Oczywiście ilość składników jest dowolna. Można dodać więcej papryki, mniej pietruszki - wszystko zależy od tego na co ma się ochotę.
Do sałatki można również śmiało dodać:
Kolendrę,
Orzechy pinii,
Zielony ogórek,
A szczypiorek zastąpić ( lub dodać obydwie) czerwoną, drobno posiekaną cebulą.


Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz