.

.

wtorek, 27 stycznia 2015

Ekspresowe czekoladowe muffiny

Dziś, razem z moimi przedszkolnymi kompanami upiekłam po raz pierwszy muffiny. Aby jak najlepiej zadowolić podniebienia małych głodomorków, postanowiłam upiec je w wersji czekoladowej.
Zależało mi aby wyrosły szybko, a przepis był na tyle nieskomplikowany by móc zaangażować dzieci. Tym sposobem, po przeszukaniu internetowych zasobów, trafiłam na ten przepis.

Składniki:
suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja niestety nie miałam, dodałam troszkę więcej proszku do pieczenia)
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada pokruszona
mokre: 
  • 1 szklanka mleka
  • 90ml oleju
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta jest bajecznie proste. 
W misce wymieszać łyżką suche składniki.
Dodać mokre składniki i dokładnie zmiksować.
Ciasto porozdzielać na ok. 20-22 muffinki, zapełniając foremkę do połowy, bądź 3/4. 
Piec przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200stopni.

Po ostygnięciu, udekorowałam cupcakes'y, zabarwioną na różowo dzięki spożywczemu barwnikowi, bitą śmietaną. Wybaczcie, że nie wygląda to efektownie ale nisko-tłuszczowa śmietana spłatała mi figle i nie ubiła się tak jakbym chciała. 

Tak czy siak, forma dekoracji dowolna! Muffinki pyszne, w środku wypełnione lekko roztopionymi kawałkami gorzkiej czekolady - NIEBO W GĘBIE:)

niedziela, 18 stycznia 2015

Klopsiki z kaszy gryczanej

 PRZEDE WSZYSTKIM: SPÓŹNIONE ŻYCZENIA NOWOROCZNE! WSZYSTKIM ŻYCZĘ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU I SAMYCH NAJPYSZNIEJSZYCH POTRAW I NOWYCH, CIEKAWYCH SMAKÓW:) 


Dziś trochę wariacji na temat kaszy gryczanej, gdyż po za dodatkiem do gulaszu nigdy inaczej podanej jej nie jadłam. Postanowiłam spróbować z klopsami i wyszło całkiem nieźle. Przyprawić je można wedle uznania, a dla odmiany zamiast klasycznych kotletów na pewno zaskoczą obiadowych głodomorów. 

Ze względu na gościa, który unika glutenu zastosowałam mąkę gryczaną.
Składniki: 
  • 150-200g kaszy gryczanej
  • 1 duze jajko (w wersji wegańskiej zastąpić większą ilością mąki)
  • Mąka gryczana (każda inna też jest okay ja robiłam specjalnie dla osoby z nietolerancją glutenu)
  • Zielona cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • Kilka kropel sosu worcestershire
  • Sól, pieprz

Przepis: 
Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Zieloną cebulkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby masa klopsowa się nie rozpadała - jeśli tak się dzieje dodać mąkę. Na początek 2 łyżki i później zależnie od uzyskanej konsystencji ciasta. 
Z ciasta formować kuleczki i smażyć na oleju.



Podawać z jogurtem/śmietaną (wersja normalną lub sojową) zmieszaną z zieloną cebulą (i czosnkiem). 

W wersji pełno obiadowej można serwować z ziemniakami i jakąś surówką, chociaż u mnie było z wyżej wymienionym jogurtem z cebulką oraz stekiem i gotowanym kalafiorem. 

smacznego!:)