.

.

niedziela, 18 stycznia 2015

Klopsiki z kaszy gryczanej

 PRZEDE WSZYSTKIM: SPÓŹNIONE ŻYCZENIA NOWOROCZNE! WSZYSTKIM ŻYCZĘ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU I SAMYCH NAJPYSZNIEJSZYCH POTRAW I NOWYCH, CIEKAWYCH SMAKÓW:) 


Dziś trochę wariacji na temat kaszy gryczanej, gdyż po za dodatkiem do gulaszu nigdy inaczej podanej jej nie jadłam. Postanowiłam spróbować z klopsami i wyszło całkiem nieźle. Przyprawić je można wedle uznania, a dla odmiany zamiast klasycznych kotletów na pewno zaskoczą obiadowych głodomorów. 

Ze względu na gościa, który unika glutenu zastosowałam mąkę gryczaną.
Składniki: 
  • 150-200g kaszy gryczanej
  • 1 duze jajko (w wersji wegańskiej zastąpić większą ilością mąki)
  • Mąka gryczana (każda inna też jest okay ja robiłam specjalnie dla osoby z nietolerancją glutenu)
  • Zielona cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • Kilka kropel sosu worcestershire
  • Sól, pieprz

Przepis: 
Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Zieloną cebulkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby masa klopsowa się nie rozpadała - jeśli tak się dzieje dodać mąkę. Na początek 2 łyżki i później zależnie od uzyskanej konsystencji ciasta. 
Z ciasta formować kuleczki i smażyć na oleju.



Podawać z jogurtem/śmietaną (wersja normalną lub sojową) zmieszaną z zieloną cebulą (i czosnkiem). 

W wersji pełno obiadowej można serwować z ziemniakami i jakąś surówką, chociaż u mnie było z wyżej wymienionym jogurtem z cebulką oraz stekiem i gotowanym kalafiorem. 

smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :) Mi wszystkie takie wyroby z kaszy gryczanej wcale nie chcą się lepić :P

    OdpowiedzUsuń