.

.

niedziela, 12 czerwca 2016

Grillowany bakłażan z pomidorami i cebulą

Sezon grillowy otwiera przed gotującymi wiele możliwości.
Mój ulubiony dodatek do mięsa to aromatyczne warzywa. Tym razem postanowiłam na plastry bakłażana zawijane z cebulą i pomidorem i doprawione słodką wędzoną papryką oraz przyprawą ala Arrabiata.


Dla mnie połączenie bakłażana z pomidorami to mistrzostwo świata w każdej postaci. Moje dodatki uzupełniły tylko tę pyszną kombinację. Za małą dekorację posłużyły mi kiełki cebuli.

Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 duży pomidor
- 1 - 2 czerwonej cebuli
- przyprawa ala Arrabiata
- przyprawa słodka wędzona papryka
- sól

Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić w grube plastry i posypać solą, Odstawić na 10 - 15 min, aż wypłyną z niego gorzkie soki.
W tym czasie pokroić cebulę i pomidora, również w plastry, i przygotować folię aluminiową. Będzie ona potrzebna do zawijania bakłażanów. 

Następnie osuszamy bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypujemy każdy plaster bakłażana szczyptą wędzonej papryki i arrabiaty i kładziemy przyprawioną stroną na folię. Drugą stronę plastra również lekko opruszamy przyprawami, kładziemy plaster pomidora, cebuli a następnie całość zawijamy. 
Gdy wszystkie plastry są gotowe, kładziemy wszystko na grilla i pieczemy po 3-4 min z każdej strony. 
Tak przygotowanego bakłażana można posypać startym żółtym serem, pokruszoną fetą lub kiełkami. Jak kto lubi :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz