.

.

niedziela, 12 czerwca 2016

Wegańskie bananowe pancakes

Kilka miesięcy temu odwiedziła mnie moja serdeczna koleżanka, która z góry dostała miano gościa specjalnego! Specjalnego nie tylko przez to jak jest mi bliska ale również dlatego, że jest weganką. A że ja każdego swojego gościa staram się przyjąć najlepiej jak potrafię - zrobiłam sobie wspólnie z nią wegański weekend. 
I tak oto jednym z pierwszych dań, które jej zaserwowałam były wegańskie pancakesy z ogromną ilością truskawek, kiwi i syropu klonowego. 

Muszę przyznać, że przepis mnie tak urzekł prostotą i smakiem, że zdecydowanie wyparł z pierwszego miejsca przepis na normalne pancakesy (te z jajkiem). 

Przepis:
  • 2 dojrzałe banany (najlepiej te z brązowymi plamkami na skórce - są najsłodsze)
  • 1/5 szklanki oleju, u mnie oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka sojowego (ale każde inne też będzie się nadawało)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego*

*ja ze słodzika zrezygnowałam, gdyż mleko sojowe, które użyłam, było już samo w sobie słodzone

Przepis: 
Banany bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Pancakesy piec na suchej, rozgrzanej patelni. 
Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 8-10 placków.

Z czym je podacie jest waszym wyborem - u mnie królowało kiwi, truskawki i syrop klonowy!


Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz