.

.

wtorek, 10 stycznia 2012

Rodzinne skarby: Przepis na Tiramisu według mojego Taty

Mój tata, nie skromnie zachwalając, należy do grona świetnych kucharzy. Jednym z jego specjałów jest tiramisu. Mimo że do ciast nie ma jakoś zamiłowania, to tiramisu jest uwielbiane przez całą naszą rodzinę i znajomych. Sprawdza się na urodzinach, niedzielnych popołudniach. 
Warto również zaznaczyć, że ciasto jest dobrym rozwiązaniem dla osób które średnio przepadają za słodkim, ponieważ smak kawy, niesłodzonego kakao i rumu nieco neutralizuje słodycz serka mascarpone i  bitej śmietany.


 Całość do zrobienia jest średnio trudna, czasowo samo przygotowanie to jakaś godzinka, jednak czas oczekiwania na upragniony efekt jest najbardziej pochłaniający.
 
Skład: 
  •  Biszkopt 3 warstwowy
  • 2 serki Mascarpone  250g każdy
  • 0,5l śmietany 30%
  • 2 fixy do ubijania śmietany 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 0,5 - 1 łyżeczka cukru waniliowego (według uznania) 
  • 50 ml Rumu
  • Kakao do posypania
Sposób przygotowania:
  •  Zaparzyć 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej i dolać do tego 50 mililitrów rumu. Wystudzić
  • Ubić śmietanę z 3-ma łyżkami cukru, z łyżeczką cukru waniliowego i fixami do ubijania śmietany. Po ubiciu odłożyć do lodówki (5 – 10 minut)
  • 3 żółtka ubić z łyżką cukru. Do tej masy dodać serki mascarpone  i wymieszać.
  • Dodać do tego bitą śmietanę i wymieszać całość na jednolitą masę.
  • Biszkopt nasączyć kawą poprzez użycie pędzelka, a następnie posmarować masą i posypać kakao przez sitko.
  • Docisnąć biszkoptem i powtórzyć czynność.
  • Po nałożeniu ostatniego biszkoptu, całość wysmarować równomiernie resztą masy śmietanowo – serowej i posypać u góry kakao.
  • Odłożyć do lodówki na minimum 12h.

1 komentarz:

  1. Do serka (masy) można dodać jeszcze ubite białko z cukrem na sztywno i odrobinę otartej (niekandyzowanej) skórki z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń