.

.

niedziela, 1 stycznia 2012

Z imprezowego menu: Sałatka gyros

Sałatka gyros to świetne danie na wszelkiego rodzaju imprezy  - urodziny, sylwester itp. Przepis to łatwizna, a znika w tempie ekspresowym pochłaniana przez imprezowych gości. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z tostera. 



Skład:
  • 1 lub 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania przyprawa gyros
  • pół kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • ketchup
  • majonez
  • 1 jogurt naturalny
  • ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • olej
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka kroimy na drobniejsze kostki, posypujemy przyprawą gyros, odkładamy na 30 minut.
Po upływie tego czasu, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowy odkładamy do wystygnięcia.
Gdy kurczak stygnie, siekamy czerwoną cebulę, kroimy ogórek (około 6 ogórków konserwowych takich większych) w kosteczkę i szatkujemy kapustę pekińską.
Aby zabić trochę tłusty i ciężki smak majonezu rozrabiam go z jogurtem naturalnym. Do miski wlewam jogurt naturalny, dorzucam ok. 4-5 łyżek majonezu i mieszam. 
Gdy mięso wystygnie, zaczynamy układać warstwy w dużej misce - szklanej bądź metalowej. 

Warstwy:
  • kurczak gyros
  • czerwona cebula
  • ogórki konserwowe
  • kukurydza
  • warstwa ketchupu - tak aby całkowicie przykryła wcześniejsze warstwy
  • warstwa majonezowo - jogurtowa
  • kapusta pekińska. 











1 komentarz: