.

.

piątek, 13 stycznia 2012

Sałatka makaronowa z brokułami, pomidorem i piersią z kurczaka

Sałatki z makaronem sprawdzają się gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcemy zrobić coś w miarę szybko i smacznie. Ta sałatka jest zawsze podawana na zimno, więc sprawdzi się podczas imprez, jako obiad - podana z kotletem (wtedy rezygnujemy z dodania piersi z kurczaka do sałatki), czy nawet jako kolacja, w duecie z ciepłymi czosnkowo-ziołowymi grzankami. 

Ja dziś postawiłam na wersję drugośniadaniowo - lunchową, czyli z grillowanym serkiem camembert z sosem chilli.

Skład:
  • 1/2 opakowania makaronu 
  • 1 brokuł
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych (ok. 10 - 13 na oko)
  • garść kiełków rzodkiewki (niekoniecznie musi być)
  • 1 mała cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Makaron gotujemy al dente ok, 9 minut. (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody)
  • Brokuł rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy 8 min. (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody)
  • Każdy pomidor kroimy na 4 części.
  • W miseczce robimy sos. Wlewamy jogurt, dorzucamy majonez i rozgnieciony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Odkładamy do lodówki, aby dobrze przeszedł.
  • Szatkujemy cebulę.
  • Pierś z kurczaka kroimy na drobne części, posypujemy solą i pieprzem, odkładamy na chwilę. 
  • Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na to cebulkę i mięso. Kiedy będzie gotowe, ponownie odkładamy, tym razem aby wystygło.
  • Kiedy makaron i brokuły już się ugotują, odcedzamy i również odkładamy do wystygnięcia.
  • Ochłodzone brokuły dzielimy na jeszcze mniejsze części.
  • Do miski wkładamy makaron, brokuły, cząstki pomidorków, garść kiełków rzodkiewki oraz pierś z kurczaka z cebulką  - mieszamy. 
  • Całość zalewamy sosem majonezowo - jogurtowym i ponownie mieszamy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz