.

.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Resztkowe calzone

Za dwa dni powrót do domu, więc studencką lodówkę czas opróżnić. Zamiast ratatuja, leczo czy innej jednogarnkowej potrawy, postawiłam na resztkowe calzone. Zawarło się w nim m.in. reszta cukinii, papryki, pieczarek oraz sera - i danie gotowe. :)

Podstawą calzone jest ciasto. A ciasto robimy tak samo jak do pizzy tylko, że w efekcie końcowym zawijamy wszystko w pieroga.

Podaje dwa sprawdzone przepisy na ciasto - klasyczne z drożdżami oraz dla leniwych z proszkiem do pieczenia.


Ciasto z drożdżami:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3dkg drożdży
  • 3 łyżeczki oleju
  • 0,5 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli i cukru
Wszystko razem mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania spójnej, nieklejące się masy. Odkładamy pod przykryciem na ok. 15-20 min aby wyrosło.


Ciasto z proszkiem do pieczenia:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Również wszystko razem mieszamy, ugniatamy do uzyskania spójnej, nieklejącej masy.  Ten rodzaj ciasta nie wyrasta, więc po ugnieceniu można bezpośrednio rozwałkować i zrobić z niego pizze/calzone.


Przy wykorzystaniu drugiego przepisu, wychodzą 2 duże pierogi.

Nadzienie do calzone:
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 2 pomidory
  • 8-10 pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • starty ser
  • sól, pieprz, chilli cayenne, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania: 
Szatkujemy cebulę i czosnek. Paprykę, pieczarki, cukinię, pierś z kurczaka oraz pomidory kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulą oraz paprykę i podsmażamy aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy pierś z kurczaka, pieczarki, cukinię i pomidor. Podsmażamy aż kurczak się zarumieni. Dorzucamy przecier oraz przyprawy. Zalewamy 1/4 wody i podduszamy pod przykryciem przez jakieś 2-4 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty ser. Ciasto wałkujemy na okrągłe, cienkie placki wielkości dużego talerza. Na środek dodajemy nadzienie i sklejamy jak pieroga. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200stopni, na 15-20 minut.


Smacznego!:)









1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, planuję jutro takie zrobić, jednak w formie "zakładanej" - z paseczków, a nie w formie pieroga. Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń