.

.

środa, 28 marca 2012

Salsa śledziowa

Domowa wersja salsy śledziowej. Jednym jedynym minusem jest to, że jest odrobinę droższa od tej kupnej. Poza tym jest zdrowsza (bo bez konserwantów), jest jej więcej i można samemu ustalić składnikowe proporcje. 

Skład:
  • 4-5 śledzi w oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka duża papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli bądź sos tabasco/piri piri
  • 1 przecier pomidorowy 200g 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2-3 łyżki octu
  • szczypta vegeta/ 1/2 łyżeczki maggi 
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 krążków ananasa z puszki 
  • 1-2 duże ogórki kiszone bądź konserwowe
  • 1 łyżeczka sosu mango
Sposób przygotowania: 
Cebulę szatkujemy, paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę i chilli (w moim przypadku dodałam sosu piri - piri, mniej więcej jedną do półtorej łyżeczki). Podsmażamy aż zmięknie. Następnie dodajemy wodę, cały przecier, cukier, ocet i vegetę/maggi. Mieszamy aż do zgęstnienia. Gdy sos będzie już gęsty, odkładamy do wystygnięcia. Śledzia kroimy na średniej wielkości kawałki, ogórki i ananas kroimy w kostkę.Od siebie dodałam łyżeczkę sosu mango aby przełamać pikantny smak chilli. Wszystko mieszamy razem i odkładamy do lodówki. Najlepiej aby salsa przeleżała w lodówce minimum 3-4h, chociaż najlepiej smakuje dnia następnego. 


Smacznego!:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz