.

.

czwartek, 12 kwietnia 2012

Grillowane warzywa z kurczakiem i pikantną salsą

Grillowane warzywa z kurczakiem to bardzo proste danie. Jest pyszne, szybkie do zrobienia i zawsze smakuje inaczej - w zależności na co akurat masz ochotę. Dla mnie najlepsze do grillowania jest połączenie papryka+cukinia+cebula. Dla bardziej wymagających można dodać bakłażana, dynię, szparagi - jednak to już inwencja gotującego.
Jeśli chodzi o czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie dania to zaledwie 20 - 30 minut, zakładając, że przygotowuje je jedna osoba. 
Tak proste danie może uratować nas w momencie gdy brakuje nam czasu i pomysłu na obiad, bądź mamy niespodziewaną wizytę znajomych.


Wyjątkowo zwrócę uwagę na napój do obiadu. Większość z Was chętniej napiłaby się do tego zimnego piwka, jednak ja postawiłam na sok pomarańczowo - grejpfrutowy domowej roboty. Do zrobienia wystarczy, że posiadacie robota kuchennego/sokowirówkę oraz 2 pomarańcze i 1 czerwonego grejpfruta. Duża dawka witamin i smaku soku prawdziwych owoców. Pycha!

Składniki: (dla 2 -3 osób) 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cukinia
  • 1 pomidor
  • przyprawy: curry, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania: 
Pierś z kurczaka dzielimy na 4 - 5 mniejszych części, następnie otrzaskujemy jak na grubsze kotlety. Oprószamy mięso solą, pieprzem, curry i chilli. Cukinię i pomidor kroimy w krążki, cebulę i paprykę na paseczki. Na suchą, rozgrzaną patelnię grillową najpierw dajemy paprykę, cukinię i cebulę. Grillujemy równomiernie przez jakieś 4 minuty. Następnie obok warzyw kładziemy mięso i grillujemy przez jakieś 1-2 min z każdej strony. Przy przełożeniu mięsa na drugą stronę, do warzyw dodajemy pokrojonego pomidora oraz przyprawy (według własnych proporcji). Przed samym ściągnięciem warzyw z patelni, oblewamy je płaską łyżeczką oliwy. 
Danie można podawać z różnymi sosami. Ja postawiłam na salsę, tym razem kupną, o średniej ostrości. Jednak dla chętnych polecam przepis na domową salsę, którą znajdziecie tu. Fakt, że ogólny przepis jest na salsę śledziową, jednak wystarczy po prostu nie dodawać ryby i już. 

Smacznego!:)  






1 komentarz: