.

.

czwartek, 21 czerwca 2012

Pikantne klopsiki z zielonej soczewicy z papryką

Soczewica - do niedawna produkt nieznany, nie wzbudzający zainteresowania. Po tym jak w katowickim Ośle (knajpa wegetariańska - wszystkim polecam) zasmakowałam zapiekanki gdzie soczewica była głównym składnikiem, stwierdziłam, że czas na coś nowego. I tak po dłuższych poszukiwaniach trafiłam na przepis na klopsiki z soczewicy. Przepis który znalazłam (można sprawdzić tutaj) nie do końca mi pasował, więc stwierdziłam, że zaryzykuję i stworze coś sama.


Skład: (na ok. 15-20 małych klopsików)

  • 25 dag zielonej soczewicy 
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku 
  • sól, pieprz
  • 1-1,5 łyżki mąki 
Sos:
  • 1 jogurt grecki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
  • szczypta czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka majonezu


Sposób przygotowania: 
Soczewicę zalać 0,75l wody i gotować pod przykryciem. Osączyć starannie na sitku i poczekać aż wystygnie. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Do robota kuchennego/blendera wrzucić soczewicę, cebulę, paprykę. Doprawić chilli, solą i pieprzem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę dokładnie wymieszać. Z masy formujemy około 20 małych klopsików i podsmażamy je na patelni aż przyjmą złoto-brązowy kolor. 

Ja do klopsików podałam młode ziemniaki z masłem i sosem jogurtowo-ziołowym, a zamiast sałatki pomidora. 

Smacznego!:) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz