.

.

niedziela, 7 lipca 2013

Kebaby z kurczaka z dipem avocado. Jamie Oliver. Kuchnia marokańska.

Dzisiaj postanowiłam przetestować kolejny przepis mojego ulubionego kucharza, Jamiego Olivera. Postawiłam na kuchnię marokańską, a dokładnie na kebaby z kurczaka z dipem avocado. Całe danie jest bardzo lekkie, idealne na ciepłe dni. Pikantna marynata idealnie komponuje się z delikatnym smakiem dipu, a  to wszystko podawane w placku pitty. Ja od siebie dodałam prostą sałatkę z rukoli, pomidora i ogórka oraz pikantną salsę jako dip zastępczy dla nielubiących avocado. 

Ilości moich składników nadały się na pełny obiad dla 3 osób. 



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (duża, ok. 600g)
  • 5 chlebków pitta ( ja kupiłam w realu, około 6,50zł za opakowanie)

Marynata do mięsa: 

  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty
  • 1 łyżka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Dip z awokado:

  • 2 dojrzałe awakado
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno posiekane
  • 1 świeża zielona lub czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana (ja niestety nie miałam papryczki i zrobiłam bez) 
  • mały pęczek świeżej kolendry, drobno posiekany (ja zamiast świeżej kolendry, dodałam sproszkowanej, 1,5 łyżeczki) 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania: 
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok. 1h. 

Avocado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a miąższ wydłubujemy łyżką i wkładamy do miski. Dodajemy kmin, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę, kolendrę, oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą blendera, aż powstanie gładka, spójna masa. Dip również odkładamy do lodówki aby dokładnie przeszedł. 

Jak już wyżej napisałam, od siebie dodałam sałatkę. 200g rukoli, 2 średniej wielkości pomidorki pokrojone w kostkę, 6 grubych plastrów zielonego ogórka pokrojonych w ćwiartki zmieszane razem w misce. Całość zalałam oliwą extra virgin - ok. 1,5 łyżki, 1 łyżeczką octu balsamicznego, szczyptą soli i pieprzu. 

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy na to kurczaka. 
Chlebki pitta skraplamy wodą, kroimy na pół i wkładamy do tostera - robiłam to wg propozycji z opakowania chlebków. 

Gotowy chlebek rozcinamy w środku, smarujemy dipem z avocado i dodajemy usmażone kawałki kurczaka. Do środka można również dodać trochę sałatki, czy innych składników. To już jednak inwencja twórcza gotującego. 

No i obiad gotowy. 
Mi taka lekka forma niedzielnego obiadu bardzo zasmakowała, a ten przepis na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz. 

Smacznego!:) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz