.

.

piątek, 1 sierpnia 2014

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i serem mozzarella

Jedna zwykła rozmowa o jedzeniu z lekko wygłodzonym żołądkiem mobilizuje do natychmiastowych działań. Tak właśnie było dziś. Postanowiłam wrócić do jednego z moich ulubionych warzyw - cukinii i zapiec ją z przepysznym gołąbkowym farszem.

Delikatny smak cukinii świetnie uzupełnia się z wyrazistym aromatem mięsa, a to wszystko przykryte ciągnącą się mozzarellą! Przygotowanie całości zajmuje trochę czasu - ok. 30 minut. Sekretem jest sprawnie przygotowana "procedura". :)

Składniki:
  • 3 większe cukinie
  • 1 cebula 
  • 500g mięsa mielonego
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 główki mozzarelli
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od posiekania drobno cebuli. 
W tym samym czasie na rozgrzanej lekko naoliwionej patelni zaczynamy podsmażać mięso. Gdy lekko się podsmaży dodajemy cebulkę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. 


W osobnym garnku gotujemy ryż. 
Cukinie kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką. Skraplamy oliwą.


Mozzarellę kroimy w plastry. 
Gdy mięso będzie gotowe, mieszamy je z ryżem i nadziewamy farszem cukinię. 




Tak cukinię wkładamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200stopni. Po upływie tego czasu, wyciągamy, nakładamy ser i wkładamy na kolejne 10 min. UWAGA: Czas podaję na oko - polecam sprawdzać twardość cukinii wykałaczką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz