.

.

niedziela, 31 sierpnia 2014

Śniadaniowe tosty z dziurką

Krótki wpis o tym jak zjeść zwykłe śniadanie w troszkę urozmaicony sposób. Nie jest to żadna nowość, przypuszczam, że w niektórych regionach świata jest to typowe śniadanie ale dla mnie tost z dziurką to odkrycie tego miesiąca!

A czym jest tost z dziurką? 
Jest tostem smażonym na patelni, gdzie w jednej z kromek wykrajam dziurkę i wbijam do niej jajko.Brzmi niezbyt zaskakująco, ale najlepsze czeka nas na końcu, gdy dzielimy tosta na dwie części a żółtko elegancko rozpływa się na reszcie składników. 


Do tejże prostej kanapki potrzebujemy kilka równie prostych składników, które są nieodłączną częścią zawartości lodówki.  
Składniki: (na 1 tosta)
  • 2 kromki chleba tostowego
  • jajko
  • 1-2 plastry szynki
  • 1-2 plastry sera (najlepiej gouda)
  • masło


Sposób przygotowania:
Tak jak wcześniej już napisałam, cała sztuka opiera się na wykrojeniu dziurki w jednej kromce chleba tostowego, która kładziemy na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem. 



Do dziurki wbijamy jajko, podsmażamy aż białko się zetnie.Delikatnie obracamy na drugą stronę, aby również się podsmażyło.


Na drugą kromkę kładziemy ser i szynkę i umieszczamy na naszej kromce z jajkiem która jest już na patelni.

Górę 'świeżej' kromki smarujemy masłem i całość przekręcamy aby ona też się podsmażyła. 
Po przełożeniu na talerz, rozkroić i jeść. Oto cała filozofia.


 Także każdemu kto ma rano trochę więcej czasu bądź pragnie urozmaicić formę śniadania - polecam!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz