.

.

niedziela, 5 października 2014

Omlet!

Ostatnimi czasy sobota bez omleta dla mnie nie istnieje. Od najprostszej wersji po wymyślate, zrobione z lodówkowych resztek. Przygotowanie go zajmuje tak niewiele czasu, a ilość podstawowych składników jest śmiesznie mała.
Podstawowymi składnikami omleta są (na 1 porcję)
  • 2 jajka
  • Trochę masła
  • Sól i pieprz
Dziś przedstawie wam dwa, które bez wątpienia stały się moimi ulubionymi. 

Pierwszy to omlet z pieczarkami


Do podanych wyżej podstawowych składników dodajemy:
  • 3 pieczarki
  • Pół małej cebuli
  • Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Cebulkę siekamy w drobną kostkę, a pieczarki na plastry. Na małej patelni (średnica ok. 20cm) roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki.


Całość oprószamy solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Następnie przerzucamy wszystko z patelni do miseczki, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym, gdyż będzie nam jeszcze potrzebna. Do małej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i dodajemy sól i pieprz. Na patelni ponownie roztapiamy masło, wlewamy masę jajeczną i czekamy aż boki się zetną. Aby pozbyć się wodnistego środka, można poruszać patelnią tak aby rozlało się to na boki. Dodajemy pieczarki i szczypiorek.


Gdy wszystko się razem połączy, przekładamy omlet na talerz i teraz albo go zamykamy tak jak ja, albo  zostawiamy w takiej formie jak był na patelni.

Kolejny to omlet z szynką prosciutto, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.


Składniki dodatkowe:
  • 3-4 plastry prosciutto
  • Zielona cebulka
  • Garść rukoli
  • 5 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:
Tym razem najpierw na patelni podsmażamy pokrojone na małe kawałki prosciutto. Zasada ta sama: przerzucamy gotową szynkę do miseczki, wycieramy patelnie i na roztopione masło wlewamy masę jajeczną. Na koniec wrzucamy szynkę i zieloną cebulkę.

Omlet przekładamy na talerz. Dodajemy rukolę i pomidorki.


Omlet albo zostawiamy tak albo zamykamy. 
Ja postanowiłam do tego omletu zaserwować również majonez zmieszany ze śmietaną (jogurt grecki też okay). 
1 łyżkę śmietany zmieszać z 1 łyżką majonezu. Można dodać suszone zioła (bazylia, oregano, etc.)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz