.

.

sobota, 28 marca 2015

Łosoś w białym sezamie z hummusem

Łosoś w nowej odsłonie, a może bardziej osłonie!
Zainspirowana pomysłem z kwestiasmaku.pl postanowiłam odtworzyć przepis po mojemu. I tak powstał łosoś grillowany w ziołach i białym sezamie, serwowany na hummusie z czosnkiem, cytryną i pietruszką oraz brokułami z bułką tartą.


 Postanowiłam zrezygnować z jakichkolwiek uzupełniaczy typu ziemniaki, ryż, a zamiast tego jako dodatek na stole znalazły się krakersy (przepis we wcześniejszym poście). Wyszło przede wszystkim prosto! Smacznie (wszyscy zadowoleni) i sycąco ale bez uczucia przejedzenia. 
Serio polecam!

Składniki:
  • 300g filetu z łososia
  • biały bądź czarny sezam
  • brokuły
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • szczypta mieszanki ziół do ryb
hummus 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 100ml pasty tahini
  • sól
Sposób przygotowania:
Hummus: Odsączyć ciecierzycę z puszki, nie wylewać soku. Do miski włożyć ciecierzycę, pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pietruszkę, sól i 2 łyżki soku z odsączonej ciecierzycy. Zmiksować za pomocą blendera, jeśli konsystencja jest za gęsta dodać więcej soku z puszki. 
Łososia podzielić na dwa kawałki. Całego oprószyć solą czosnkową, ziołami i  pieprzem, a z jednej strony dodatkowo obficie sezamem. Zawinąć w sreberko i włożyć na 30 min do lodówki. 
W tym czasie ugotować brokuły (ja zawsze gotuję tak aby pozostały lekko chrupiące). 
Następnie jednocześnie na jednej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko obsmażyć brokuły z dodatkiem bułki tartej, a na patelni grillowej smażyć łososia, ok 3 minuty z każdej strony. 
Łososia serwować na hummusie. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz