.

.

niedziela, 3 maja 2015

Jagnięcina z sosem miętowym i młodymi ziemniaczkami

Nareszcie dołączył do nas nowy członek rodziny - grill! W związku z tym koniecznie trzeba było go wypróbować. 
Robiąc typowe dla nas sobotnie zakupy, naszą uwagę przyciągnęła jagnięcina i to ona dostała zaszczyt wygrzania się na grillu jako pierwsza. 

Polędwica z jagnięciny, jak na nasze pierwsze doświadczenia z tym mięsem, wyszła bardzo dobrze. Dobrałam do niej prosty sos miętowy i to był strzał w dziesiątkę! Aromat mięty pysznie uzupełniał się ze smakiem mięsa. Niestety, kupiliśmy mięso już w marynacie i ciężko mi powiedzieć do dokładnie się w niej znajdowało. 



Polędwicy towarzyszyły młode ziemniaki z domowymi tzatzykami, brokuły w bułce tartej i surówka z tartej marchewki ze słonecznikiem. 

Składniki: (na 2 osoby)
  • 300g polędwicy z jagnięciny
  • 6 - 8 młodych ziemniaczków
-> Tzatzyki
  • pół ogórka zielonego obdartego ze skórki i startego na tarce na grubych oczkach
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
->Sos miętowy
  • garść świeżych listków mięty
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
-> surówka z marchewki
  • 3 marchewki starte na tarce na małych oczkach
  • garść nasion słonecznika
  • 1 - 2 łyżki majonezu
->brokuły w bułce tartej
  • 100g mrożonych/świeżych brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ramy culinesse
  • pół szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania: 
Ja zaczęłam od tzatzyków i surówki z marchwi. 
W misce wymieszać ogórek ze solą i pieprzem, odstawić na min. 30 min aż ogórek puści soki. Po upływie tego czasu, wodę z ogórka odlać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Można dodatkowo dodać drobno posiekany szczypiorek. 
Przygotowanie surówki zajmuje naprawdę niewiele czasu! Startą marchew wymieszać ze słonecznikiem i majonezem - iii gotowe!  
Aby przyrządzić sos miętowy potrzeba zalać drobno posiekaną miętę dwiema łyżkami wrzątku i octu oraz łyżeczką cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos można podawać zarówno na zimno i na ciepło
Ziemniaki gotować w mundurkach aż do miękkości w osolonej wodzie. 
W czasie gdy ziemniaki już się gotują, czas przejść do punktu głównego - jagnięciny!
Na rozgrzanym grillu (myślę, że ok. 150st będzie odpowiednią temperaturą) położyć mięso i piec ok. 14 - 16 min, co jakiś czas przerzucając ze strony na stronę. 


Sezon grillowy uważam za otwarty! Mam nadzieję, że wkrótce zapełnię bloga sporą ilością grillowych przepisów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz