.

.

niedziela, 14 czerwca 2015

Tapenada z czarnych oliwek

Tak samo jak w przypadku zielonych oliwek, czarne również idealnie nadają się na tapenadę. Obie różnią się nieco od siebie smakiem, ponieważ czarne oliwki nie są tak słone i kwaskowate, a smak pasty jest mniej intensywny.
W oryginalnym przepisie za intensywność smaku odpowiada anchois, jednak ja zostałam przy opcji nieco bardziej vegańskiej. 
W mojej tapenadzie dużą rolę odgrywa mniejsza ilość kaparów i duże kawałki suszonych pomidorów, które nadają jej lekko słodkawy smak. 

 
Oto moja wersja na tapenadę z czarnych oliwek:
  • 200g czarnych oliwek bez pestek
  • 1  łyżka kaparów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 - 4 suszone pomidory
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku wcześniejszej tapenady, wszystko miksujemy razem za pomocą blendera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz