.

.

niedziela, 14 czerwca 2015

Tapenada z zielonych oliwek

Oliwki - stosunek do nich zmienia mi się zależnie od pór roku i ludzi jakich spotykam. Kilka tygodni temu wróciła mi na nie ochota po cudownych wakacjach, gdzie Hiszpanie zajadali się nimi przy każdej okazji. Do tego doszło odkrycie mojej znajomej na proste oliwkowe pasty, zwane tapenady i tak od kilku dni krakersy z tapenadą to nieodłączny element letnich wieczorów. 
Tapenada z zielonych oliwek miesza ze sobą lekko kwaskowaty smak oliwek i czosnku. Świetnie pasuje na przystawkę do piwa i wina, a w czasie grillowania pysznie smakuje z chrupiącą bagietką. 



Dużą zaletą tapenady jest prostota jej wykonania, gdyż poza nożem, deską i blenderem niczego więcej nie potrzeba!

Składniki: 
  • 200g zielonych oliwek bez pestek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 - 15 listków świeżej bazylii
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka kaparów
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
*W przypadku tej pasty sól jest nie potrzebna, gdyż oliwki są wystarczająco słone. 



1 komentarz:

  1. To są właśnie takie proste rzeczy, które warto zrobić samemu i zawsze mieć w domu! ;)

    OdpowiedzUsuń