.

.

niedziela, 10 stycznia 2016

Wytrawne muffinki śniadaniowe

Na niedzielne śniadania zawsze daję sobie dużo więcej czasu. Gdy późno wstaję, wbrew niedzielnym zasadom wyniesionym z domu, pozwalam sobie poprzesuwać czas posiłków. I tak, śniadanie jedzone około 11, ma być sycące i ciepłe. Ostatnio w końcu wzbogaciłam się o blachę do babeczek, więc nie mogłam jej nie wykorzystać. Dzięki temu powstały przepyszne, sycące muffinki śniadaniowe.
W mojej babeczek, królują hiszpańsko - włoskie smaki, czyli słoność szynki serano, pikanteria kiełbaski chorizo i aromatyczne gran padano. Wszystko to przykryte mieszanką jajeczną tworzy niezwykle sycące danie.

Składniki: (na 6 muffinek)
  • 6 plastrów szynki serano
  • 3 duże plastry sera np. gouda, cheddar, itp.
  • 2 łyżki startego gran padano
  • 4 grube plastry chorizo pokrojone w kosteczki
  • 4 jajka
  • szczypiorek 
  • przyprawy: pieprz, oregano, bazylia. 
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • rama culinesse (bądź jakikolwiek inny tłuszcz) 
  • bagietka 
  • pomidory lub rzodkiewki do podania 
  

Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzać do 180st, na grzałkę góra dół. Blachę do muffinków wysmarować tłuszczem (tylko 6 wgłębień, które będą nam potrzebne).
Na spód włożyć szynkę serano, tak by tworzyła koszyczek. Na szynkę położyć mały plaster sera (połówkę z 1 dużego plastra).
W miseczce dokładnie wymieszać jajka z mąką, szczyptą sody, przyprawami, chorizo i drobno posiekanym szczypiorkiem. Mieszankę równo podzielić między 6 muffinek. 
Całość włożyć do piekarnika na 10 min.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki i podgrzać w tosterze, sandwiczu lub piekarniku. 
Pomidory lub rzodkiewkę pokroić w cząstki, oprószyć solą i odrobiną posiekanego szczypiorku. 


Ważne, aby wszystko położyć w miarę w tym samym czasie na talerzu, aby nic nie ostygło przed zjedzeniem.
Smacznej uczty! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz