.

.

niedziela, 10 stycznia 2016

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego i nutelli

U mnie świąteczne przepisy jak zwykle po świętach. Tym razem przedstawiam kolejny internetowy przepis, który znalazłam gdzieś w czeluściach 9gaga lub demotywatorów - choinka z ciasta francuskiego i nutelli. 
Co mnie w niej urzekło? Przede wszystkim kształt, prostota wykonania i efekt końcowy, który zachwyca wszystkich :) O smaku nic więcej pisać nie muszę, bo ten kto uwielbia rogaliki z czekoladą, może już teraz wyobrazić sobie jej smak.

Składniki: 

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 2 łyżki nutelli
  • garść płatków migdałów  
  • garść drobno mielonych mielonych migdałów
  • 1 żółtko  
Sposób przygotowania: 
Ważne aby ciasto było bardzo zimne, więc nie warto wyciągać go wcześniej z lodówki. 
Piekarnik nagrzewamy według wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego.
Kładziemy jedno ciasto na drugim i wycinamy równe choinki oraz ich boki kroimy w paski poziome ok. 2 cm z przerwą pionową 1,5cm pomiędzy.  
Nutellę przekładamy do szklanki, którą wkładamy do rondelka z wodą i podgrzewamy aż nutella stanie się bardziej płynna. 
Jedną choinkę przekładamy na papier do pieczenia i układamy ją bezpośrednio na blaszy. Gdy czekolada jest odpowiednio płynna, smarujemy dokładnie całą choinkę nutellą. Następnie posypujemy mielonymi orzechami. Na górze układamy drugą choinkę i zawijamy boki tak jak na zdjęciu.
Gdy wszystkie boki są zawinięte, całość dokładnie posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.

Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika na ok. 10 - 15 minut. 

Po upieczeniu, od razu gotowa do spożycia.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz