.

.

niedziela, 10 stycznia 2016

Penne z chorizo, gran padano i rukolą

Pięć składników - tyle potrzeba by ugotować ten prosty i aromatyczny makaron. Penne gra tu tylko rolę wypełniacza, a gwiazdami są: kiełbasa chorizo, ze swoim pikantnym smakiem, twardy ser gran padano o intensywnym zapachu i lekko słodkawym smaku oraz rukola, która dodaje świeżości oraz uzupełnia makaron o odrobinę kwaśnego smaku. Piątym składnikiem jest duży ząbek czosnku, który świetnie pasuje do reszty składników i podsmażony, podkreśla smak kiełbaski.

 Dla nie posiadających wiele czasu, a chcących nieco urozmaicić obiad/kolację ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Z zegarkiem w ręku, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 min. 

Składniki: (na dwie porcje)
  • ok.10-15 cm kawałek kiełbasy chorizo
  • ok. 50-80g startego sera gran padano (lub innego twardego sera, np. parmezan)
  • garść umytej rukoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 250g makaronu penne (lub wstążek)
  • dobra oliwa z oliwek lub tłuszcz kokosowy
Sposób przygotowania: 
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu, zlewamy makaron zimną wodą i zostawiamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy.
Chorizo kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Lekko zmniejszamy ogień i czekamy aż kiełbaska się obsmaży ale równocześnie czosnek nie spali.
Rukolę płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki poprzez krojenie lub rozrywanie.
Ja do uzyskania płaskich i szerokich kawałków sera użyłam obieraczki do warzyw. Można też zetrzeć go na małych oczkach na normalnej tarce.
Makaron zlewamy gorącą wodą, osuszamy na sitku i przekładamy do garnka w którym był on gotowany. Do garnka dodajemy posmażone chorizo z całym tłuszczem i czosnkiem. (Jeśli macie wrażenie, że oliwy jest za mało - można dodać trochę bezpośrednio do garnka z makaronem i kiełbasą lub spryskać makaron gdy już będzie rozłożony na talerzu). Wszystko mieszamy razem i przekładamy na talerze. Dodajemy posiekaną rukolę, ser i voila  - danie gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz