.

.

niedziela, 18 września 2016

Penne z sosem z sera gorgonzola, kurczakiem, kurkami i baby szpinakiem

Cóż mogę powiedzieć - to połączenie to eksplozja smaków. Niektórzy będą zachwyceni, dla innych to za dużo. Ja uwielbiam wszystkie te składniki osobno i bardzo smakują mi w tym mixie - zapach gorgonzoli, delikatna tekstura kurek, świeży szpinak i klasyczne dodatki.  


Makarony rządzą się własnymi prawami, bo można je podawać ze wszystkim, więc dlaczego czasem nie zaszaleć? 

Składniki:
  • pełnoziarniste penne
  • 1x350g pierś z kurczaka
  • 150g kurek
  • garść baby szpinaku
  • starty ser, u mnie gruyere 
  • 50g sera gorgonzola
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Makaronu ugotować według wskazówek na opakowaniu.
W garnku zmieszać pokruszoną gorgonzolę ze śmietaną.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. 
Kurki dokładnie opłukać i osuszyć, podsmażyć na maśle, na patelni. 
Do sosu dodać ugotowany makaron i kurczaka. Podzielić to na dwie porcje, na nie położyć podsmażone kurki, baby szpinak i starty ser.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Musi być na pewno pyszny. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń