.

.

niedziela, 18 września 2016

Pesto bazyliowo- pietruszkowe

Pesto, pesto.. Aromatyczna pasta, dodająca super smaku makaronom, grzankom i mięsom. 
Tym razem postanowiłam dodać do niej resztki pietruszki i zastąpić super drogie orzeszki pinii, prażonym słonecznikiem. 
Jak wyszło? Pysznie, rzecz jasna. 
Pietruszka jest dla mnie dostojnym ziołem, szczególnie w zestawieniu z intensywną bazylią. Po prostu świetny balans smaków.
Składniki: 
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 sera - u mnie był gruyere
Sposób przygotowania: 
 Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć słonecznik. Do naczynia blendera włożyć wszystkie składniki i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku i przełożyć do słoiczka. U mnie wytrzymało 2 dni w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz