.

.

niedziela, 10 stycznia 2016

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego i nutelli

U mnie świąteczne przepisy jak zwykle po świętach. Tym razem przedstawiam kolejny internetowy przepis, który znalazłam gdzieś w czeluściach 9gaga lub demotywatorów - choinka z ciasta francuskiego i nutelli. 
Co mnie w niej urzekło? Przede wszystkim kształt, prostota wykonania i efekt końcowy, który zachwyca wszystkich :) O smaku nic więcej pisać nie muszę, bo ten kto uwielbia rogaliki z czekoladą, może już teraz wyobrazić sobie jej smak.

Składniki: 

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 2 łyżki nutelli
  • garść płatków migdałów  
  • garść drobno mielonych mielonych migdałów
  • 1 żółtko  
Sposób przygotowania: 
Ważne aby ciasto było bardzo zimne, więc nie warto wyciągać go wcześniej z lodówki. 
Piekarnik nagrzewamy według wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego.
Kładziemy jedno ciasto na drugim i wycinamy równe choinki oraz ich boki kroimy w paski poziome ok. 2 cm z przerwą pionową 1,5cm pomiędzy.  
Nutellę przekładamy do szklanki, którą wkładamy do rondelka z wodą i podgrzewamy aż nutella stanie się bardziej płynna. 
Jedną choinkę przekładamy na papier do pieczenia i układamy ją bezpośrednio na blaszy. Gdy czekolada jest odpowiednio płynna, smarujemy dokładnie całą choinkę nutellą. Następnie posypujemy mielonymi orzechami. Na górze układamy drugą choinkę i zawijamy boki tak jak na zdjęciu.
Gdy wszystkie boki są zawinięte, całość dokładnie posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.

Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika na ok. 10 - 15 minut. 

Po upieczeniu, od razu gotowa do spożycia.
Smacznego!:)

Wytrawne muffinki śniadaniowe

Na niedzielne śniadania zawsze daję sobie dużo więcej czasu. Gdy późno wstaję, wbrew niedzielnym zasadom wyniesionym z domu, pozwalam sobie poprzesuwać czas posiłków. I tak, śniadanie jedzone około 11, ma być sycące i ciepłe. Ostatnio w końcu wzbogaciłam się o blachę do babeczek, więc nie mogłam jej nie wykorzystać. Dzięki temu powstały przepyszne, sycące muffinki śniadaniowe.
W mojej babeczek, królują hiszpańsko - włoskie smaki, czyli słoność szynki serano, pikanteria kiełbaski chorizo i aromatyczne gran padano. Wszystko to przykryte mieszanką jajeczną tworzy niezwykle sycące danie.

Składniki: (na 6 muffinek)
  • 6 plastrów szynki serano
  • 3 duże plastry sera np. gouda, cheddar, itp.
  • 2 łyżki startego gran padano
  • 4 grube plastry chorizo pokrojone w kosteczki
  • 4 jajka
  • szczypiorek 
  • przyprawy: pieprz, oregano, bazylia. 
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • rama culinesse (bądź jakikolwiek inny tłuszcz) 
  • bagietka 
  • pomidory lub rzodkiewki do podania 
  

Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzać do 180st, na grzałkę góra dół. Blachę do muffinków wysmarować tłuszczem (tylko 6 wgłębień, które będą nam potrzebne).
Na spód włożyć szynkę serano, tak by tworzyła koszyczek. Na szynkę położyć mały plaster sera (połówkę z 1 dużego plastra).
W miseczce dokładnie wymieszać jajka z mąką, szczyptą sody, przyprawami, chorizo i drobno posiekanym szczypiorkiem. Mieszankę równo podzielić między 6 muffinek. 
Całość włożyć do piekarnika na 10 min.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki i podgrzać w tosterze, sandwiczu lub piekarniku. 
Pomidory lub rzodkiewkę pokroić w cząstki, oprószyć solą i odrobiną posiekanego szczypiorku. 


Ważne, aby wszystko położyć w miarę w tym samym czasie na talerzu, aby nic nie ostygło przed zjedzeniem.
Smacznej uczty! :)

Penne z chorizo, gran padano i rukolą

Pięć składników - tyle potrzeba by ugotować ten prosty i aromatyczny makaron. Penne gra tu tylko rolę wypełniacza, a gwiazdami są: kiełbasa chorizo, ze swoim pikantnym smakiem, twardy ser gran padano o intensywnym zapachu i lekko słodkawym smaku oraz rukola, która dodaje świeżości oraz uzupełnia makaron o odrobinę kwaśnego smaku. Piątym składnikiem jest duży ząbek czosnku, który świetnie pasuje do reszty składników i podsmażony, podkreśla smak kiełbaski.

 Dla nie posiadających wiele czasu, a chcących nieco urozmaicić obiad/kolację ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Z zegarkiem w ręku, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 min. 

Składniki: (na dwie porcje)
  • ok.10-15 cm kawałek kiełbasy chorizo
  • ok. 50-80g startego sera gran padano (lub innego twardego sera, np. parmezan)
  • garść umytej rukoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 250g makaronu penne (lub wstążek)
  • dobra oliwa z oliwek lub tłuszcz kokosowy
Sposób przygotowania: 
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu, zlewamy makaron zimną wodą i zostawiamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy.
Chorizo kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Lekko zmniejszamy ogień i czekamy aż kiełbaska się obsmaży ale równocześnie czosnek nie spali.
Rukolę płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki poprzez krojenie lub rozrywanie.
Ja do uzyskania płaskich i szerokich kawałków sera użyłam obieraczki do warzyw. Można też zetrzeć go na małych oczkach na normalnej tarce.
Makaron zlewamy gorącą wodą, osuszamy na sitku i przekładamy do garnka w którym był on gotowany. Do garnka dodajemy posmażone chorizo z całym tłuszczem i czosnkiem. (Jeśli macie wrażenie, że oliwy jest za mało - można dodać trochę bezpośrednio do garnka z makaronem i kiełbasą lub spryskać makaron gdy już będzie rozłożony na talerzu). Wszystko mieszamy razem i przekładamy na talerze. Dodajemy posiekaną rukolę, ser i voila  - danie gotowe.

Smacznego!