.

.

niedziela, 5 lutego 2012

Chińskie pierożki won ton

Ostatni wypad do azjatyckiej restauracji zainspirował mnie do zrobienia pierożków WON-TON. Tam jadłam je w zupie,a w domu postanowiłam zrobić je w formie przystawki, smażąc w głębokim oleju.


Niestety nie potrafiłam nigdzie znaleźć oryginalnego przepisu na farsz do pierożków, więc kierując się trochę wczorajszym smakiem pierożków zrobiłam farsz z kurczaka i białego serka z przyprawami. Szczegóły poniżej.

Składniki na ciasto: 
  • 250g mąki pszennej (+ jeszcze jakieś 10g - 20g na podsypywanie)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70-100ml wody
Składniki Farszu:
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 twarożku półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • pieprz ziołowy i czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki gęstej śmietany


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, robimy na środku wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy sól i wodę, mieszamy aż do połączenia się składników. Ważne aby ciasto się nie kleiło i było elastyczne. Odkładamy ciasto w misce przykryte wilgotną szmatką na około 40 min, do godziny. 


W czasie gdy ciasto odpoczywa, zaczynamy robić farsz.
Szatkujemy cebulę, kroimy pierś kurczaka na drobne kostki (nie większe niż 1cm na 1cm). Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę, wyciskamy jeden ząbek czosnku i po chwili dokładamy kurczaka. Oprószamy wszystko solą i czarnym pieprzem.
Do miski wkładamy pół twarożku, rozrabiamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. Gdy kurczak już będzie gotowy i lekko ostudzony, dodajemy go do serka i mieszamy. Farsz gotowy.


Wracamy do ciasta.
Dzielimy ciasto na dwie części, jedną wkładamy ponownie do miski i przykrywamy wilgotną szmatką, a drugą część rozwałkowujemy. Aby ciasto nie kleiło się do blatu, obsypujemy miejsce mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. Wałkujemy ciasto tak, aby było jak najcieńsze. Wykrawamy z ciasta kwadraty mniej więcej 8 na 8 cm. Kształt pierożków zależy od was, można składać je jak uszka, pierogi albo tak jak ja - w kształcie kwiatowego pączka.
Z takiej ilości ciasta wyszło 25 pierożków. 

Jak już wspomniałam powyżej, pierożki won ton można podać na kilka sposobów:
  • smażone w głębokim oleju
  • gotowane na parze (około 8-10min) i podawane w rosole - pełnią rolę uszek
  • gotowane jak pierogi








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz