.

.

środa, 1 sierpnia 2012

Makaron penne z sosem śmietanowym z kurkami i kurczakiem

Kolejny przepis do zrobienia w 30 minut. Kurki to jedne z grzybów które bardzo lubię, jednak bardzo rzadko jem. Sama nie wiem dlaczego. A w połączeniu z sosem śmietanowym i makaronem tworzą kompozycję pysznie łaskoczącą podniebienie. Tym przepisem  ameryki nie odkryłam, ale może ktoś, tak jak ja, jeszcze nigdy go nie robił. 
A więc koniec bezsensownego biadolenia, podaje przepis ;)


Składniki: (na 3 porcje)

  • 200g kurek
  • 400g mięsa z piersi kurczaka
  • 1,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki śmietany 18%
  • 50g serka topionego klasycznego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 250g - 300g makaronu penne 

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurki opłukujemy i rozdzielamy na mniejsze części. Cebulę szatkujemy, kurczaka kroimy w drobne kosteczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek. Po chwili dodajemy kurczaka i solimy. Jak mięso się zarumieni, dodajemy grzyby i dusimy, mieszając co jakiś czas przez około 3 minuty. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie (2-3 kuleczki) i śmietanę. Jak śmietana nieco zgęstnieje, dodajemy serek topiony i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego:) 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz