.

.

niedziela, 3 marca 2013

Grillowana quesadilla z salami i mozzarellą

Quesadilla. Danie wielofunkcyjne. Śniadanie. Lunch. Przystawka. Kolacja. Okazja na zjedzenie jej jest zawsze dobra.
Ja tym razem skorzystałam z opcji śniadanie..chociaż tak naprawdę z takimi składnikami mogło to być wykorzystane w każdej z powyżej wymienionych możliwości. :)

Pyszne, szybkie, nie wymagające specjalnego kunsztu kulinarnego i również nadające się "na wynos" - do pracy, jako drugie śniadanie, bo na zimno jest też pyszne!


Składniki: ( 4 trójkąty)

  • 2 placki tortilli
  • 1 główka mozzarelli
  • 5 plastrów salami z suszonymi pomidorami
  • 3 suszone pomidory
  • 5 czarnych oliwek
  • przecier pomidorowy/ketchup

Sposób przygotowania:
Mozzarellę i oliwki kroimy w plastry, suszone pomidory w paseczki, cebulę w piórka. Na jednym placku tortilli rozsmarowujemy przecier pomidorowy/ketchup. Układamy mozzarellę, następnie cebulę, pomidorki, oliwki. Kładziemy salami. Powtarzamy czynność z cebulą, pomidorkami i oliwkami. Na to znowu układamy mozzarellę. Na drugim placku rozsmarowujemy przecier/ketchup i układamy na górze składników. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej naszą quesadillę. Z każdej strony podsmażamy około 3 minuty aby ser fajnie się roztopił. Najwygodniej przerzucać z jednej strony na drugą za pomocą dużego talerza - kładziemy talerz na quesadilli na patelni, przekręcamy o 180 stopni, tak że talerz kładziemy na blacie razem z jedzeniem i ponownie, drugą stroną kładziemy na patelni. Po ściągnięciu z ognia, kroimy podobnie jak pizzę, na trójkąty. 

Podajemy z sosem śmietanowo - ziołowym albo ogórkami konserwowymi. Albo w sumie z tym na co ktoś ma ochotę :)





Smacznego!:) 

1 komentarz: