.

.

środa, 27 marca 2013

KUCHNIA LIDLA: Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą

W ostatni weekend postanowiłam z mamą ponownie sprawdzić któryś z przepisów Lidla. Tym razem skusiłyśmy się na pieczoną szynkę w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą. Cóż mogę rzecz - pychota! Zaprawa do mięsa niesamowicie aromatyczna, a podkład z soczewicy, machewki i boczku delikatnie podkreśla smak i stanowi świetny zamiennik do puree ziemniacznego.
Przepis sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu bądź przy podczas specjalnych okazji, takich jak chociażby nadchodzące święta.


Oto link do przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/Szynka-pieczona-w-skorupce-z-musztardy-z-zielona-soczewica

A dla leniwców kopiuję cały tutaj..

Składniki:

  • 1 kg szynki, umytej i osuszonej
  • 300 g boczku wędzonego w kawałku
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 por, rozcięty, umyty i pokrojony w poprzek
  • 4 marchewki, małe, pokrojone na ukos w cienkie talarki
  • ½ pęczka natki pietruszki, umytego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 szalotki, obrane i pokrojone w półtalarki
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 15 g masła
  • 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół, pozbawione szczypiorku
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

  • Przygotowanie:
    * Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek.
    * Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
    Czas przygotowania: 15-20 minut
    Czas pieczenia szynki: 1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
    SZYNKA:
    Umytą i osuszoną szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, połówki czosnku wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
    MARYNATA:
    3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
    SOCZEWICA Z WARZYWAMI I BOCZKIEM:
    200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.
    Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczki.
    Do przepisu wprowadziłabym tylko jedną uwagę.. Jeśli kupujemy szynkę do takiego zaprawiania polecam ciut bardziej się wykosztować i kupić taką ze sprawdzonego punktu mięsnego. Szynki kupowane w sieciowych marketach z reguły gotować trzeba dłużej, nie są tak kruche i aromatyczne oraz po prostu nie smakują tak dobrze ze względu na masowość przygotowywanych porcji.
    Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz