.

.

niedziela, 3 marca 2013

Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym


Szybki obiad w stylu "co się nawinie". Lodówka świeci pustkami więc uruchamiam kreatywne myślenie i robię obiad tak aby nic się nie zmarnowało.

Składniki: (2 porcje) 
  • 300g piersi z kurczaka
  • 8-9 małych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 250g śmietanowego serka topionego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz, ziele angielskie
  • 2 saszetki ryżu białego

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Pieczarki płuczemy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka, a kurczaka w kostkę. Oprószamy kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanym na patelni oleju najpierw wrzucamy cebulę oraz kurczaka. Jak cebula zmięknie, a kurczak się zarumieni dodajemy pieczarki. Aby bardzo nie ściemniały warto skroplić je cytryną. Jak zaczną mięknąć dodajemy serek topiony, śmietanę oraz majonez. Dorzucamy ziele angielskie, oraz doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy razem co jakiś czas aż serek całkowicie sie stopi, a całość przyjmie spójną konsystencję. 
Sos podajemy z ryżem i na zagryzkę np. z ogórkiem kiszonym bądź konserwowym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz