.

.

poniedziałek, 11 marca 2013

Kremowa zupa z porów i ziemniaków

Portal kwestiasmaku.pl to moje internetowe źródło inspiracji. Tym razem postanowiłam sprawdzić przepis na kremową zupę z porów i ziemniaków. Oczywiście po małej modyfikacji przepisu (bardziej na studencką kieszeń) prezentuję efekty. 


Składniki:

  • 2 duże pory
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 800ml bulionu drobiowego
  • masło 
  • sól, pieprz
  • śmietana 12%
  • zielona cebulka
  • grzanki

Sposób przygotowania:
Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę natomiast w piórka. Ugotować ziemniaki do lekkiej miękkości (około 10 minut). Na dnie dużego garnka roztopić masło i na to wrzucić cebulę oraz por. Kiedy warzywa lekko zmiękną (powinno to zająć około 3 minuty), dodajemy ziemniaki, dolewamy bulionu. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie mixujemy blenderem na gładką masę. Ja zupę podaję z kleksem śmietany, zieloną cebulką oraz grzankami. 

Smacznego!:) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz