.

.

sobota, 20 kwietnia 2013

Lazania śmietanowa z kurczakiem i cukinią z bazyliowym sosem beszamelowym

Pusta lodówka zmusza do kreatywnego myślenia. Będąc cały dzień poza domem myślałam co z owych pozostałości mogę stworzyć... i tak powstała lazania. Resztka pora, mała cukinia, pierś z kurczaka - smacznie i zielono. Do tego sos z kremowego serka topionego i śmietany, a na samą górę beszamel z bazylią. Pachnie zachęcająco, wygląda tez całkiem nieźle - ale przede wszystkim jest pyyszne!
Z takiej ilości składników nie jest to zbyt obfita lazania. Ale jak na dwie osoby, które muszą coś wszamać w pracy przy 11h zmianie to ilość wystarczająca. Co do miar i przypraw - ja wyznaję zasadę na oko, więc musicie sami próbować to co wam w garnku powstaje i dosmakować pod swoje wymagania.:)


Składniki: 
  • ok. 1/2 pora (może być mniej)
  • 1 cukinia
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 300ml śmietany 16%
  • żółty ser
  • Sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
sos beszamelowy:
  • ok. 1,5 szklanki mąki 
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • masło
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w krążki, cukinię i kurczaka w paseczki, cebulę w piórka i czosnek w plastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy początkowo cebulę i czosnek, następnie dorzucamy kurczaka i resztę warzyw. Solimy i pieprzymy. Gdy lekko zmięknął dodajemy śmietanę oraz serek i przykrywamy przykrywką aby dobrze wszystko się stopiło i zmieszało. Na koniec posypujemy ziołami. 
W drugim garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko i przyprawy i mieszamy aż uzyskamy konsystencję sosu. 
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron do lazanii, posypujemy go garstką startego żółtego sera. Dodajemy nasze nadzienie, posypujemy również serem, układamy ponownie makaron i dokładnie smarujemy beszamelem u góry. 
Zapiekamy w piekarniku na temp. 200 stopni, na ok. 30 minut. 




 przed zapieczeniem..
.. i po:)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz