Marynowane i zaprawiane warzywa to dla mnie dział, który dopiero poznaję. W domu poza kompotem truskawkowym i ogórkami kiszonymi nie miałam okazji poznać większej ilości przepisów. A szkoda, bo własne konfitury, przeciery smakują przecież najlepiej! Na pierwsze starcie z nową dziedziną kuchni wzięłam sobie kalafior zaprawiany w curry. Jadłam go tylko raz, więc końcowy smak był dla mnie zagadką i do końca nie wiedziałam jak właściwie ma to wyjść. Ale wyszło! Na grilla, zimną płytę - pasuje jak ulał! Połączenie smaku curry i chilli to przecież klasyk. Kalafior idealnie dopasował się do tej mieszanki, marchewka nadała lekko słodkawego posmaku, a ziele angielskie podkreśliło całość.
Składniki:
1 kalafior
1 - 1,5 cebuli
1 mała marchewka
1 mała czerwona papryczka chilli
1 - 1,5 łyżki curry
1 ząbek czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
woda
Sposób przygotowania: Kalafior umyć, podzielić na różyczki i blanszować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry a cebulę w piórka. Kalafior nakładać do wyparzonych słoików wraz z plasterkami marchewki, cebuli, czosnku, kawałkami papryczki i ziołami. Zalać octem wymieszanym z półtorej szklanki wody, cukrem i połową łyżeczki soli. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez kilka minut w garnku z gorącą wodą, na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz