.

.

sobota, 25 maja 2013

Ucierane ciasto z rabarbarem

Wypieki to dla mnie czarna magia. Do czwartku na upieczeniu murzynka z torebki kończyły się moje umiejętności. Jednak nastały ciężkie czasy, gdy mama się zbuntowała i ciast piec nie chce, bo przecież nikt ich nie je później! Co przecież nie jest z prawdą zgodne ;) Ale zostawiając mamę w spokoju, podjęłam się upieczenia ciasta z rabarbarem. Jest to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. Słodycz ciasta, przełamana kwaśnym rabarbarem, a wszystko z grubą warstwą cukru pudru! Przepis jest mega łatwy, samo ciasto pasuje do wielu owoców - już dziś planuje zrobić je ze śliwkami i truskawkami. 



Skład: 
  • 3 jajka
  • 200g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy margarynę (koniecznie powinna zostać wyciągnięta z lodówki około godzinę przed pieczeniem aby zmiękła!) oraz wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Gdy uzyskamy spójną masę, dodajemy 1 jajko. Miksujemy, dodajemy kolejne i czynność powtarzamy aż jajka i masa margarynowa dokładnie się połączą. Następnie zaczynamy dosypywać mąki. Najpierw dodajemy proszek do pieczenia, pół szklanki mąki przesianej przez sitko i dokładnie miksujemy. Czynność powtarzamy aż cała mąka zmiesza się z resztą i powstanie kremowa masa. Pędom rabarbaru odcinamy stwardniałe końce i obieramy z wierzchniej warstwy skórki. Kroimy w ok. 1cm kostki i dodajemy do masy ciasta. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę (ja miałam taką ok. 25cm x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowaną margaryną. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni, na 40 min. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygnie i oprószamy cukrem pudrem. 
Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz