.

.

niedziela, 13 marca 2016

Pierożki wonton z bulionem miso

Pierożki wonton uwielbiam odkąd spróbowałam je w jednej z azjatyckich knajpek w moim mieście. Jadłam je już smażone, gotowane, z warzywami, z mięsem, podawane jako przystawkę i część dania głównego. Najbardziej lubię jednak te mięsne, podawane jako dodatek do bulionu sojowego lub bulionu z pastą miso.


W moim przepisie króluje, oczywiście poza mięsem, aromatyczny imbir oraz czosnek. Taka kombinacja świetnie współgra z lekko pikantnym bulionem. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna. 

Składniki: na ok. 25 pierożków
Ciasto:
120g mąki pszennej
50ml wrzątku
1 łyżeczka zimnej wody
1 łyżka oleju o delikatnym smaku 

Farsz:
250g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru wielkości kciuka (już obranego)
2 łyżczka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju o delikatnym smaku
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej kolędry

Bulion warzywny:
1 marchew
Pół małego selera
1 mała cebula
1 por
1 pietruszka
1 duży ząbek czosnku
Kawałek papryczki chilli bez nasion (1cm-2cm)
Kawałek trawy cytrynowej
Kawałek imbiru o wielkości kciuka
1 łyżka oliwy
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka sosu sojowego/rybnego
Woda (1,5l)
1 łyżeczka pasty miso

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i oliwą. Gotować ok. 50 min, aż warzywa porządnie zmiękną. Na koniec dodać sos sojowy, który ma za zadanie zastąpić sól. Bulion odcedzić, przelać z powrotem do garnka, dodać pastę miso i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wrzątek, wodę oraz olej i wszystko mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10min. W tym czasie w drugiej misce mieszamy wszystkie składniki farszu. Wracamy do ciasta. Ciasto dokładnie ugniatamy ok. 4-5 min, następnie zawijamy w folię na 5 min i odkładamy. Po upływie 5 minut, ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy pierwszą i rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno być cienkie. Z ciasta wykrawamy kółka i wypełniamy je małą łyżeczką farszu. Formujemy w dowolny kształt, może być taki jak nasze pierogi albo uszka, u mnie akurat takie sakiewki. 
 
Gotowe pierożki przykrywamy ręcznikiem kuchennym aby nie    przesuszyły się. Gdy wszystkie są gotowe, wrzucamy do gotującej się wody z oliwą i solą, po ok. 8 pierożków na 8 min. Gotujemy pod przykryciem. 
Podajemy z ciepłym bulionem miso, posypane sezamem, posiekaną cebulką i suszonym chilli.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz