.

.

niedziela, 19 stycznia 2014

Krem z kalafiora z szynką prosciutto, boczkiem i migdałami

Dzisiejszy obiad, to pomysł z książki kucharskiej "smaczne zupy. 365 najlepszych przepisów" , którą osobiście gorąco polecam. 
Jeśli chodzi o kalafiorową, to za tą typową, na rosołku średnio przepadam, natomiast ta wyszła pysznie, dodatkowo w połączeniu z pieczoną szynką prosciutto, smażonym boczkiem i pokruszonymi migdałami, które podkreśliły jej smak.
Oryginalnie przepis zawiera tylko z pieczoną szynkę, jednak w czasie przygotowań miałam małą awarię - mianowicie trochę mi się przypaliła w piekarniku, więc postanowiłam urozmaicić zupę boczkiem aby nieco uratować i zatuszować tę małą porażkę. Od siebie dodałam migdały, gdyż lubię ich delikatny, lekko słodkawy smak w zupach.
Same wykonania nie sprawia większych trudności, a czas który trzeba na nią poświęcić to ok. 40 minut. Ilość zupy starczy na około 4 porcje.
Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatowej 
Dodatkowo:
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • garść migdałow
  • 100g boczku
  • 60ml śmietany 12%
 
Sposób przygotowania:  
Zacznijmy od dodatków. Do piekarnika rozgrzanego na 190stopni włożyć szynkę prosciutto i piec ok. 10-15 minut. Najlepiej zaglądać do piekarnika co jakiś czas aby nie odnieść klęski tak jak ja.

 Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, a migdały posiekać.

W garnku o grubym dnie roztopić masło i wrzucić do niego posiekaną cebulę, seler naciowy i czosnek. Podsmażyć aż wszystkie składniki zmiękną. 
Następnie dodać kalafior oraz gałkę muszkatową. Wszystko dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć, a później zalać wszystko 0,5l bulionu i zagotować. Gdy to nastąpi, dusić zupę pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż kalafior dokładnie zmięknie. 

 Po ugotowaniu, całość zblendować. Jeśli zupa wyda się zbyt gęsta rozrzedzić ją pozostałym bulionem i również doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem udekorować śmietaną, dodać migdały, szynkę lub boczek. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz