.

.

piątek, 3 stycznia 2014

Szpinakowe paszteciki z ciasta francuskiego

Pozostając w szpinakowym klimacie, prezentuje przepis na paszteciki z ciasta francuskiego właśnie z takim nadzieniem. Już kiedyś wrzucałam tu przepis na taka przystawkę, tylko, że z nieco innym nadzieniem. A znajdziecie go TU. 
Co do nadzienia niespecjalnie wysilałam się z kreatywnym kombinowaniem i po prostu bazowałam na sosie szpinakowym, który podałam we wcześniejszym poście (TU). Jedyną zmianą była mniejsza ilość śmietany oraz kawałek piersi z kurczaka. Pasztecików wyszło 9 - 10, w sam raz na jedną z imprezowych przystawek. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • ok. 100g listków szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100g boczku
  • 100g piersi z kurczaka
  • 200ml śmietany 12%
  • masło
  • oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
I sposób przygotowania właściwie taki sam jak we wcześniejszym poście..
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy stopi się tłuszcz, dodać poszatkowaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie pokroić kawałek piersi z kurczaka w kostkę i również dać na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Gdy pierś z kurczaka się zarumieni dodać wcześniej oczyszczony i osuszony szpinak. Smażyć aż zmniejszy się jego objętość, dodać śmietanę. Całość doprawić ziołami, ewentualnie granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem - wedle uznania. Odłożyć do wystygnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 200stopni, na grzałkę góra dół. 
Ciasto francuskie rozłożyć, podzielić na 8-9 rządków w każdym na 4 mniejsze kwadraty. Co drugi kwadrat ponacinać. Następnie nałożyć nadzienie, skleić i odłożyć na blachę. W garnuszku roztopić trochę masła i posmarować paszteciki. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15min, aż nabiorą złoto-brązowego (bardziej złotego) koloru. 



Taką łatwą przystawkę można podawać zarówno na ciepło i na zimno, a nawet sprawdza się na drugi dzień jako drugie śniadanie:) 

Smacznego!


1 komentarz: